Кой би бил най-ефективният начин за една цивилизация да разпространи

...
Кой би бил най-ефективният начин за една цивилизация да разпространи
Коментари Харесай

Физик: Извънземните биха могли да изпратят огромен брой микро сонди в Космоса

Кой би бил най-ефективният метод за една цивилизация да популяризира технологията си през галактиката (на базата на знанията ни досега? Според грузинския физик Заза Османов чрез рой от микро сонди. И ние бихме могли да ги засечем.

Османов стартира полемиката с така наречен Фон-Нойман сонди, които в основата си съставляват саморепликиращ се галактически транспортен съд. Те лежат в основата както на сериозните научни полемики, по този начин и в научната фантастика. В края на краищата – в тази ситуация става дума за един от най-ефективните способи за осъществяване на миньорски действия в открития космос. Османов се заиграва с тяхната архитектура и основава концепцията за тяхна микроскопична версия.

Докладът му, наличен в arXiv, показва, че в случай че задачата на една цивилизация е да се популяризира из Космоса, по-големите сонди Фон-Нойман няма да са изключително ефикасни. Ще е нужно да се кацне на каменист свят, да се съберат нужните минерали и сондата още веднъж да излети в космоса. Вместо това Османов предлага дребни сонди, които могат да се самокопират и да се зареждат само от материал, събиран от междузвездните облаци.

Подобни машини ще бъдат изключително ефикасни и ще доближават едвам няколко нанометра дължина. Османов пресмята, че в случай че стартираме единствено със 100 сходни сонди, и те само пътуват през Космоса и се самокопират през един парсек (3.2 светлинни години) от междузвездни облаци, в края на краищата ще разполагаме с 1033 микро сонди или 1000 квинтилиона. Това са няколко стотици хиляди пъти повече от броя на атомите в човешкото тяло.

За броени години този рой от микро сонди ще промени осветеността на облака, който ги обкръжава. Според грузинския физик в случай че видим, че нещо необичайно се случва във въпросното междузвездно пространство, доста е евентуално да става дума за извънземна цивилизация, търсеща скъп материал.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР