КОВИД-19 стана нещо обичайно и по-малко опасно четири години след

...
КОВИД-19 стана нещо обичайно и по-малко опасно четири години след
Коментари Харесай

COVID-19 все още не е банална болест

КОВИД-19 стана нещо всекидневно и по-малко рисково четири години след първите дни на пандемията, когато всяваше смут. Но заболяването продължава да бъде сериозен проблем за публичното опазване на здравето, с устойчиви специфики спрямо други болести, съобщи Агенция Франс Прес.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 1231
2023 година бележи нов стадий в нормализирането на КОВИД-19. Тенденцията се ускори, откакто стартира предходната година. 2020 година и 2021 година бяха доминирани от пандемия с исторически последствия.

В резултат на това от месец май Световната здравна организация (СЗО) към този момент не смята КОВИД за изключително състояние с интернационално значение. Въпреки че СЗО повтаря, че пандемията продължава, това решение е значим знак.

През 2023 г.  беше маркиран и краят на " нулевия КОВИД ". Китай, последната огромна страна, която прилагаше тази политика, целяща да отстрани разпространяването на заболяването, а освен да го ограничи, се отхвърли от нея при започване на годината. 

Защо се стигна до тази нормализация? Първо, тъй като заразяването с КОВИД в този момент е доста по-малко рисково, в сравнение с през 2020 година, когато доста страни вкараха невиждани ограничения за ограничение на разпространяването на заболяването поради смъртоносните последствия от SARS-CoV-2, вируса, който провокира епидемията. Това е резултат от ефикасните ваксини, прилагани от 2021 година, и от имунитета, добит от популацията посредством поредните талази на заразяване с вируса.

Смъртността, която подхожда на самостоятелния риск от гибел в резултат на зараза, " спадна доста спрямо времето преди имунизирането ", сподели пред AФП Антоан Флао, експерт по епидемиология в Женевския университет. " Тя е от порядъка на едно на хиляда или може би даже по-малко ", до момента в който рискът се е отчитал в проценти при започване на пандемията, акцентира той.

Това е равнище, сравнимо със заразяването със сезонния грипен вирус, въпреки че е мъчно да се каже кой от двата вируса е по-опасен.

Следователно КОВИД се е трансформирал в една от заболяванията на дихателната система. Но в този подтекст тя продължава да основава съществени проблеми за публичното опазване на здравето, от време на време свързани с нейните характерни характерности.

За разлика от други болести като грипа, КОВИД се появява на няколко талази годишно. Поради това той мъчно може да бъде разказан като зимно заболяване, само че епидемията може да съвпадне с обичайния грипен сезон.

Именно такова е в този момент ситуацията. " КОВИД-19 е едно от болесттите, които сега се усилват " в доста страни, предизвести в неделя Мария ван Керхов, епидемиолог в СЗО. 

Това повишаване е частично обвързвано с появяването на подвариант на Омикрон, прочут като JN.1. Омикрон беше преобладаващата версия на вируса през последните две години. JN.1 не наподобява изключително рисков, само че се оказва мощно инфектиран.

Това е главната характерност на КОВИД спрямо други заболявания като грипа - остава мощно инфектиран. 

" През годината от 5 до 10% от хората се разболяват от грип ", само че в тази ситуация с КОВИД са доста повече, сподели Флао, като акцентира, че това автоматизирано усилва смъртността на равнище население, макар че самостоятелният риск е стеснен.

Точният брой на смъртните случаи обаче остава неразбираем, защото доста от тях са свързани с заболяването, без да могат да бъдат директно приписани на нея. По публични данни на СЗО броят на смъртните случаи от началото на епидемията преди четири години е към седем милиона, само че самата организация признава, че действителната цифра евентуално е към 20 милиона или повече.

В допълнение към броя на смъртните случаи остава въпросът за трайните последствия, известни като " дълъг КОВИД " - отмалялост, дихателни усложнения и други.

Съществуването на тези признаци към този момент не предстои на подозрение, както и техният физиологичен, а не психологичен генезис. Все още обаче е мъчно да се откри повода за тях, отбелязва Агенция Франс Прес.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР