Котките не показват чувствата си, но проведено наскоро проучване доказа,

...
Котките не показват чувствата си, но проведено наскоро проучване доказа,
Коментари Харесай

Котките не ни игнорират, доказва изследване

Котките не демонстрират възприятията си, само че извършено неотдавна изследване потвърди, че те обръщат огромно внимание на притежателите си, като ясно ги разграничават от останалите хора, написа DiscoveryNews.

Изследването, оповестено в сп. Animal Cognition, е едно от дребното, което изследва динамичността на котешко-човешките взаимоотношения от позиция на котката. Котките може и да не вършат каквото им кажем, само че нормално обожават хората, които се грижат за тях.

" Кучетата са еволюирали и са селектирани да следват заповедите на стопанина си. Котките не. Затова от време на време котките наподобяват надменни, само че те имат специфична връзка със притежателите си, " изяснява Атсуко Саито, един от създателите на проучването.

" Предишни изследвания сочат, че котките са еволюирали по този начин, че да се държат като дребни котенца със своите стопани, и хората се отнасят към котките по този начин, както към бебетата. За да се образува такава връзка вид " бебе-родител ", вниманието от страна на притежателите би трябвало да е значимо за котките, " изясняват учените.

Те са провели проучването си в домовете на котките, с цел да не смущават и тревожат животните. Пуснали са им записи на гласовете на техните притежателите, дружно с гласовете на други хора. Котките са реагирали с нараснало внимание на гласа на " своя човек ", изключително откакто са привикнали с гласовете на непознатите.

Един от белезите за това било разширението на зениците - сигнал за мощни страсти като неспокойствие и възбуденост. Естественото уголемение на зениците, когато не е реакция към светлината, е непосредствено обвързвано с мозъчната интензивност, реакция към прочувствени тласъци. Други знаци за внимание са насочването на главата или ушите към гласа. Всички тези реакции котките проявявали на първо място, когато чуели гласа на стопаните си.

Учените означават, че множеството тези сигнали са дискретни и мъчно забележими, защото в процеса на еволюцията котките са се научили да не са доста открити в възприятията си. Например когато са заболели, те нормално се стремят да го скрият, тъй като " в дивата природа никой не може да ги избави, а слабите човеци притеглят вниманието на хищниците, " изяснява Саито. Дори и грижовния собственик да се пробва да помогне на болната си котка, нейната инстинктивна реакция е да резервира философски тип и да заобикаля всяка допустима опасност, когато се усеща уязвима.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР