Котешкото мъркане е аналогично на лечение на хора с акустични

...
Котешкото мъркане е аналогично на лечение на хора с акустични
Коментари Харесай

Любопитни факти от живота на котките

Котешкото мъркане е аналогично на лекуване на хора с акустични съмнения и може да забавя остеопорозата и даже да спомогне за възобновяването на костния напредък при по-възрастните хора.

В Египет котките са били на респект освен поради божествената им същина, а тъй като са убивали мишки и змии и са ги дресирали да събират убитите при лов птици. Египтяните си обръсвали веждите като симптом на тъга, когато обичаната им котка умирала.

Една котка за целия си живот може да има повече от 100 бебета, а една двойка котки и техните потомства за седем години могат да усилят котешката популация с 420 000 котенца.

При котките се изпотяват единствено възглавничките на лапите, по тази причина след посещаване при ветеринар или друго събитие, което ги кара да се изпотят, могат да се видят влажни отпечатъци от лапите им.

Котките издават към 100 разнообразни звука. За съпоставяне: кучетата издават единствено към 10. Котките не си мяукат една на друга, този тон е предопределен единствено за хората.

Падащите котки постоянно работят по един и същи метод – първо изравняват главата си, по-късно гърба, ноктите, а в края на рухването огъват гърба си, с цел да смекчат приземяването. За приземяването на лапи оказва помощ и вътрешното им ухо, което ръководи салдото.

Рисунъкът по повърхността на котешкия нос е неповторим, както пръстовите отпечатъци при хората. Мустаците пък оказват помощ на котките да дефинират дали ще преминат през някой отвор.

 Любопитни обстоятелства от живота на котките

Средната дълготрайност на живота на домашните котки е 15 години, а на дивите - сред 3 и 5 години. Котешките години, преобърнати в човешки са: 3 котешки са равни на 21 човешки, 8 котешки – 40 човешки, 14 котешки към този момент са 70 човешки години.

За да виждат котките, им е нужна една шеста от светлината, която е нужна с цел да виждат хората. Нощното им зрение е изумително – употребяват и най-слабата отразена светлина.

Котките, за разлика от кучетата, не могат да концентрират погледа си върху близко ситуирани предмети, т.е. те са далекогледи, а кучетата са късогледи. Най-добре котките виждат на растояние от 75 сантиметра до 2-6 метра.

Чувствителността на котките към звуците е три пъти по-голяма от човешката. Ако слушате мощно музика или сте надули тв приемника – най-добре дайте опция на котката да отиде някъде другаде.

Котките усещат миризмите 14 пъти по-силно от хората. Освен с носа си, те ги улавят и благодарение на по този начин наречената „ тръба на Якобсон ”, ситуирана зад предните резци.

Когато галим котка, се намалява честотата на сърцетуптенето ни и кръвното налягане. Хората със сърдечно-съдови болести имат късмет да живеят по-дълго, в случай че имат котка за домакински любим.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР