Котешката тения е инфекциозно заболяване, което може да засегне всяка

...
Котешката тения е инфекциозно заболяване, което може да засегне всяка
Коментари Харесай

Лечение на котешка тения

Котешката тения е инфекциозно заболяване, което може да засегне всяка котка, даже домашната, и се предава на хората. Ето какво би трябвало да знаем за този здравословен проблем и лекуването на котешката тения.

Какво е котешка тения?

Котешката тения е паразит при котките, плосък червей, с дължина от 100 до 200 сантиметра в зрелост. Като всички чревни паразити, заболяването визира месоядните животни и се открива инцидентно и при хората. Котките са заразяват по-рядко, в сравнение с кучетата, само че въпреки всичко би трябвало да се следи животното за признаци, с цел да се разпознае болестта.

Симптоми на котешка тения

Котката, която е наранена от този плосък червей, може да прояви следните признаци на котешка тения:

- Загуба на тегло при обикновено хранене

- Сегменти от червеи в изпражненията, или пръстени от тении, цялостни с яйца, сходни на зрънца ориз.

- Сърбеж по ануса, което кара котката да се държи непривично

Начини на заразяване на котката с тения

 Болно коте

Котката може да се болести с тения даже в случай че не излиза от къщи. Това става от време на време посредством бълхи, пренесени от стопаните извън. Писаната може да погълне инфектирана бълха, откакто бълхата е погълнала яйце на червея. Така котката се явява промеждутъчен правоприемник на паразита.

Може да се болести от ястие на сурово место, както и в случай че скита по високата трева на открито, където е цялостно с яйца на тении.

Предотвратяване на тения при котките

Профилактиката на тенията е доста значима за опазване здравето освен на домашния любим, само че и на децата у дома. Малчуганите у дома нормално са първите наранени от тенията, тъй като не постоянно си мият ръцете, откакто пипат животното.

Редовното обезпаразитяване на котката е значимо изискване в предварителната защита с тенията. Същото важи и за бързото справяне с бълхите при котките. Поставянето на нашийник против бълхи е добра процедура, която предотвратява заразяването на животното.

 Тения при котките

Дезинфекцията и почистването на дома, котешката тоалетна, купичките за храна и вода и местата, където котката прекарва най-вече време са част от предварителната защита против заразяването с тения на домашната котка, даже когато не излиза на открито.

Лекарства при котешка тения

При определяне на болестта най-често се предписва лекарството дронтал, което се състои от 2 дози през две седмици. Мъртвите червеи се изхвърлят с изпражненията и това е очевидно. Има и медикаменти за следваща предварителна защита, с цел да не се болести животното още веднъж. Всички лекарства за лекуване на котешка тения се назначават от лекуващия ветеринар и се дават съгласно предписанията.

Вижте също:

- Вътрешно обезпаразитяване на котката;

- Колко постоянно се обезпаразитява котката;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР