Котешка стъпка /Clinopodium vulgare/ представлява едногодишно растение с масленозелено стъбло,

...
Котешка стъпка /Clinopodium vulgare/ представлява едногодишно растение с масленозелено стъбло,
Коментари Харесай

Котешка стъпка

Котешка стъпка /Clinopodium vulgare/ съставлява едногодишно растение с масленозелено стъбълце, което доближава височина от 15 до 40 см. Билката е позната още като черновръх.

Наричат я и билката на Левски, тъй като когато е бил духовник, той лекувал хората с нея от разнообразни болести. Листата на котешката стъпка наподобяват тези на чемшир, само че са по-големи. Те са срещуположни, овални и закръглени на върха.

Достигат дължина 2-6 см, а ширина 1-3 см. Покрити са със сребристи меки власинки. Цветът на котешката стъпка съставлява подредени в кръг килийки, които наподобяват отпечатък на котешка стъпка.

Цветовете са лилаво-червени до виолетови, събрани в пазвите на връхните листа. Котешката стъпка цъфти през месеците юни-септември. Разпространена е в цялата страна, само че най-много в полите на Родопите, Средна гора и Стара планина.

Състав на котешка стъпка

Котешката стъпка съдържа витамин С, дикарбоксилни и фенолни киселини, тритерпени, флавоноиди, флуор и други субстанции, които за момента не са изучени.

Събиране и предпазване на котешка стъпка

Котешката стъпка се събира по време на цъфтежа – юни до септември месец. Отрязват се стръковете с дължина 20-25 см. Отрязаните стръкове се вършат на китки по 20-50 бр. и се изсушават на сянка в проветриви пространства.

Изсушената билка се съхранява в сухи пространства. Преди приложимост, билката би трябвало да се нареже на ситно, да се счука в хаванче или да се смели в кафемелачка.

 Билка Котешка стъпка

Ползи от котешка стъпка

Котешката стъпка съдържа вещество с доста положително успокояващо деяние, подтиква регенеративните процеси в организма, усилва съпротивителните сили и въздейства удобно на кръвоносната система.

Котешката стъпка се употребява при гинекологични болести, мастопатия на млечната жлеза, миома на матката, камъни в бъбреците, кожни болести, гастрит, диабет, пърхот, нощно напикаване при децата, брадавици и бенки. Билката почиства артериалните плаки, предлага се при високо кръвно налягане.

Напоследък все по-често се заприказва за котешката стъпката. През 2008 година професор Иларион Янчев съобщи, че в близко бъдеще ракът ще бъде изцяло лечимо заболяване. Специалистът разкрил вещество в котешката стъпка, с чиято помощ раковите кафези изчезват, а здравите тъкани в тялото остават незасегнати.

След дълги опити той основал дестилат от котешка билка, който в мощно съсредоточен тип разгражда туморите до толкоз огромна степен, че от тях остава единствено рана. Това посочили изследвания, направени върху животни. Редица институции осъдиха изявлението на професора, че котешката стъпка избавя от рак, само че той е уверен, че тази билка ще влезе в препаратите за битка с подлата болест.

Народна медицина с котешка стъпка

За да се подготви запарка от котешка стъпка е нужна 1 с.л. от билката, която се залива с 500 мл вода и се оставя да престои за 2 ч. Пие се по 3 пъти на ден, 15 минути преди хранене по 150 г.

За отвара 1 с.л. котешка стъпка се залива с 400 мл вряла вода и се оставя да престои 30 минути под похлупен похлупак. Пие се три пъти дневно преди хранене, като тази доза е за един ден.

За изработката на водна настойка 1 с.л. от билката се поставя в 250 мл. вряла вода и се вари към 5 минути. Престоява захлупена за половин час. Взима се по 2-3 с.л. 4 пъти на ден.

При инфектиране на простатата се вземат 10 цвята от котешка стъпка и се варят в 500 мл вода за 5-10 минути. След това отварата се прецежда и се изпива денем вместо вода.

Вреди от котешка стъпка

Котешка стъпка не трябва да се използва от хора със сърдечни проблеми, бременни дами, кърмачки и деца под 8-годишна възраст. Преди да започнете банкет на котешка стъпка се консултирайте с доктор, с цел да се избегнат вероятни затруднения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР