Косовското правителство трябва незабавно да отмени решението си за въвеждане

...
Косовското правителство трябва незабавно да отмени решението си за въвеждане
Коментари Харесай

Йоханес Хан: Косово незабавно да отмени новите мита върху стоките от Сърбия и Босна

Косовското държавно управление би трябвало неотложно да анулира решението си за въвеждане на митнически ставки от 100 % върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, декларира еврокомисарят за връзките със прилежащите страни и договарянията за разширение Йоханес Хан в профила си в Туитър, оповестява ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Хан отбелязва, че Косово сега носи особена отговорност като председателстваща страна на Централноевропейското съглашение за свободна търговия (ЦЕФТА). " Скоро ще вземам участие в седмицата на ЦЕФТА в Прищина и се надявам, че до тогава този въпрос ще бъде решен ", написа еврокомисарят.

В сряда висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини съобщи, че държавното управление на Косово би трябвало да анулира решението си за въвеждане на мита в връзките си със прилежащи балкански страни. Тя акцентира, че тази стъпка е в нарушаване на ЦЕФТА, както и на духа на съглашението за асоцииране и стабилизиране сред Европейски Съюз и Косово.

В отговор на решението на Косово да вкара мита в размер от 100 % върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина сръбският президент Александър Вучич възнамерява незабавни срещи с посланиците на Русия, Китай, Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия и Италия и свика изключително съвещание на Съвета за сигурност на страната. Босненският министър председател Денис Звиздич от своя страна съобщи, че решението на Косово е неточност и унищожава ЦЕФТА.

Сръбските и босненските управляващи считат, че новите мита на Прищина са отговор на неуспеха на кандидатурата на Косово за участие в Интерпол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР