Косовският президент Вьоса Османи на практика поиска множество гласоподаватели -

...
Косовският президент Вьоса Османи на практика поиска множество гласоподаватели -
Коментари Харесай

Косово постави условие за нови избори на север и получи предупреждение от САЩ

Косовският президент Вьоса Османи на процедура изиска голям брой гласоподаватели - етнически сърби да се извърнат към управляващите, с цел да изискат повторение на противоречивите, нажежили пристрастеностите и провокирали конфликти избори на север.

В изявление за " Ройтерс " Османи декларира, че с цел да се състои още веднъж вотът, който бе бойкотиран от сръбското болшинство в общините, където то доминира, е нужна петиция, подписана от 20% гласоподавателите.

(след ), че нови избори ще има. Новото условие обаче допуска, че етническите сърби би трябвало да се извърнат към косовската страна, която не признават (тъй като не одобряват декларацията за самостоятелност от 2008 г.). В противоположен случай мъчно ще се реализира 20-процентен дял.

Вотът на 23 април, бойкотиран от водещите сръбски сили, докара до интензивност 3.5%. При нея бяха определени етнически албанци за кметове. Решението на Прищина те да встъпят в служба,, провокира напрежението, довело до конфликти сред сили на КФОр и косовски сърби.

 НАТО праща подкрепление на КФОР в Косово (обновена) НАТО праща подкрепление на КФОР в Косово (обновена)

" Не е известно дали локалните гласоподаватели сърби биха взели участие в петиция ", отбелязва и " Ройтерс ". Пред организацията Османи оприличава петицията на " нещо като референдум ", който може да се провежда за няколко месеца. " Така, мисля, ще подсигуряваме присъединяване на сърбите, защото настояването (за нови избори - бел. ред.) ще е пристигнало от тях като начало, от жителите. "

Османи съобщи и че Косово ще желае гаранции за невмешателство на Сърбия, дадени от интернационалната общественост, при нови избори. Същевременно " Сръбска листа ", водещата партия на косовските сърби, е в близки контакти с Белград.

Нови избори или изолираност

Интервюто с Османи се разгласява след два дни на срещи на специфичните пратеници на Европейския съюз и Съединените щати за разногласието, Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар, в Белград и Прищина на 5-6 юни. " Свободна Европа " Ескобар с думите, че Сърбия би трябвало да упражни въздействието си върху сърбите в Косово, с цел да гласоподават, а президента Александър Вучич - с уверението, че това въздействие ще бъде употребявано.

Косово, съгласно Ескобар, се чака кметове " да не се пробват да употребяват общински здания ", да се изтеглят и силите на реда. " Ако има нови избори, а ние се надяваме, че ще има, желаеме сърбите да вземат участие без предварителни условия ". Нещо повече, Прищина би трябвало да извърши законните си отговорности и да сътвори така наречен Асоциация на сръбските общини (ЗСО), конструкция за автономност, която Косово се ангажира.

 Сърбия и Косово се изправят пред неизбежно решение: ориста на 100 хиляди души Сърбия и Косово се изправят пред неизбежно решение: ориста на 100 хиляди души

Споразумението (което Прищина упорства, че опонира на конституцията) е наложително и " не е контракт сред Курти и Сърбия, а сред Косово и Сърбия ", сподели той.

Ако Косово желае да напредне в евроинтеграцията, би трябвало да има асоциация. Въпросът е дали ще стане с това или някое последващо държавно управление.
Габриел Ескобар,
американски делегат за Западните Балкани

Ако не се одобри предлагането и не се води разговор, двете страни ги чака " изолираност " с " всички последствия " за евроинтеграцията, сподели още Ескобар, седмица откакто поради отхвърли да се вслушва в съвета и кметовете албанци да не встъпват в служба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР