Косовските прокурори обвиниха мъж във военни престъпления заради предполагаемото му

...
Косовските прокурори обвиниха мъж във военни престъпления заради предполагаемото му
Коментари Харесай

В Косово арестуван мъж за престъпление през 1999 г.

Косовските прокурори упрекнаха мъж във военни закононарушения поради хипотетичното му присъединяване в група сръбски сили, които са екзекутирали минимум деветима цивилни албанци по време на войната през 1998-99 година, съобщи Асошиейтед прес.

Прокурорите обявиха в известие, че обвиненият, разпознат с буквите М.Д., локален гражданин от черногорски генезис, е бил задържан през днешния ден в село Витомирице, община Печ, на 85 километра западно от столицата Прищина.

Те споделиха, че той е обвинен, че е бил измежду сръбските армейски, полицейски и паравоенни сили, които на 5 май 1999 година са направили атака в района, по време на която девет души са били екзекутирани, а други петима към момента публично се считат за изчезнали.

Над 13 000 души, главно етнически албанци, починаха по време на войната през 1998-99 година сред етническите албански сепаратисти в Косово и сръбските сили. Около 1 милион души бяха прогонени от домовете си преди бомбардировки на НАТО да принудят Сърбия да изтегли силите си от Косово и да съобщи контрола над територията на Организация на обединените нации и НАТО.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, приета от огромна част от западните страни, в това число Съединени американски щати, само че Сърбия, подкрепяна от съюзничките си Русия и Китай, отхвърля да я признае.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР