Косово и Сърбия поеха ангажимент във вторник да работят заедно

...
Косово и Сърбия поеха ангажимент във вторник да работят заедно
Коментари Харесай

"Семействата трябва да знаят": Сърбия и Косово ще търсят заедно масови гробове

Косово и Сърбия поеха ангажимент във вторник да работят дружно за намиране на местата на жертви от войните в някогашна Югославия, с цел да разпознават останките на тези, които са в неопределеност от спора от 1998-99 година, заяви Ройтерс

Почти 24 години по-късно 1621 души остават в неопределеност от войната, провокирала повече от 13 хиляди жертви. Повечето от убитите и изчезналите са етнически албанци.

Въпросът остава спънка за размразяването на връзките сред Белград и Прищина.

" Повече от двадесет години по-късно техните фамилии не престават да живеят в тъга, без да знаят къде се намират техните близки ", сподели в изказване висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, който посредничи за сделката.

" Семействата имат право да знаят ориста на своите родственици, както и обществото като цяло ", добави той.

Споразумението беше реализирано късно във вторник сред премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата са в Брюксел за среща на високо равнище, която е част от посредническите старания на Европейски Съюз за подкрепяне на страните да възстановяват връзките.

И двете страни се съгласиха да споделят документи, в това число тези, които са класифицирани, и да употребяват сателитни данни и друга технология за разкриване на местата за хипотетични всеобщи гробове.

Най-големият всеобщ гроб от войната, открит до момента, съдържащ телата на повече от 800 косовски албанци, беше открит през 2001 година в полицейски комплекс покрай Белград.

 Бившият косовски президент Тачи пледира почтен по обвинявания във военни закононарушения Бившият косовски президент Тачи пледира почтен по обвинявания във военни закононарушения

Войната стартира през 1998 година, когато етническите албанци в Косово, тогава провинция на Сърбия, се подвигнаха на въстание против ръководството на Белград. Тя завърши през юни 1999 година след намесата на НАТО.

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, само че Сърбия отхвърля да признае държавността на някогашната си провинция.

, ориентиран към възстановяване на връзките, само че от този момент не се следи прогрес, показва Ройтерс.

Нерешен въпрос, който към момента следва да бъде решен, е каква автономност да се даде на сръбското малцинство в Косово, което съставлява към 5% от популацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР