Космическият журналист Анатолий Зак ни напомня, че на 20 януари

...
Космическият журналист Анатолий Зак ни напомня, че на 20 януари
Коментари Харесай

Навършват се 50 години от изстрелването на неуспешната лунна мисия на СССР Л1 №13Л

Космическият публицист Анатолий Зак ни припомня, че на 20 януари се навърши тъкмо половин век от изстрелването на лунната задача “Л1 №13Л ”. Това е четвърти несполучлив опит на Съюз на съветските социалистически републики да изпрати галактически транспортен съд до покрайнините на Луната и назад. 

Макар че руската галактическа стратегия съумява да изстреля през ноември 1968 година задачата “Зонд 6 ”, която облита Луната, планът не е напълно сполучлив – спускаемата капсула с биологични обекти се разрушава заради щета на парашутите. Въпреки това Съюз на съветските социалистически републики се надява, че след “Зонд 6 ” може да последва пилотирана експедиция, която да победи американците. Но това не става. “Аполо 8 ” през декември 1968-ма година приключва с триумф, а политическата мотивация на конкурентния руски план “Л1 ” е изчерпана.

Все отново прочут късмет за реванш на Съюз на съветските социалистически републики идва на 20-ти януари, когато е планувано изпращането на “Л1 №13Л ” към Луната в роботизиран режим. Но при изстрелването на ракетата “УР-500 ” (която по-късно става известна като “Протон ”), настъпват две повреди – един път с втората и един път с третата степен. “Л1 №13Л ” не съумява да се форсира към Луната, вместо това се задейства избавителната кула и капсулата се завръща на Земята.

Равносметката е следната: след въвеждането на ракетата “Протон ” в употреба през 1965 година, са извършени 14 изстрелвания, от които четири аварират. Eдин от неуспехите е настъпил при работата на първата степен, два – на втората, а този последният демонстрира, че има проблеми и с третата степен. Резултатът: “Протон ” е прекомерно ненадеждна ракета, с цел да може да й се повери изстрелването на човек. Така планът “Л1 ” за изпращане на човек на траектория, обвързвана с облитане на Луната, е изпратен на бунището. Ръководството на Съюз на съветските социалистически републики продължава да таи очаквания, че възможностите за първата спускаема задача до Луната може да е руска, а не американска… само че това е друга история, която ще бъде разказана по-нататък. 

Космически транспортен съд “Зонд ” – илюстрация

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР