Космическият апарат Dawn изпрати най-детайлните към днешен ден снимки на

...
Космическият апарат Dawn изпрати най-детайлните към днешен ден снимки на
Коментари Харесай

Космическата сонда Dawn представи най-детайлните снимки на белите петна на Церера

Космическият уред Dawn изпрати най-детайлните към сегашен ден фотоси на кратера Окатор на планетата-джудже Церера.
Да си напомним, че в кратера Окатор на Церера се намират тайнствените бели петна, от дълго време привлекли вниманието на учените.

Ярките бели петна на Церера бяха видяни още с приближаването на Dawn. Те се намират в центъра на 92-километровия кратер Окатор. Космическата сонда съумя да ги снима с по-висока резолюция и отстрани. Разбра се, че те леко трансформират блясъка си и съгласно учените, това се дължи на съществуването на нестабилни субстанции. Предполага се, че това е натриев карбонат с незначителен силикатен смес плюс дребна част амониев хлорид. Но в този случай под повърхността на Церера би трябвало да има огромни количества вода, наситена със соли, която се просмуква на повърхността.



За да се обясни най-малко още малко тази странна специфичност, на 6 юни бе изменена орбитата на галактическата сонда. Избрана е елиптична орбита, при която Dawn се доближава на разстояние едвам към 35 километра от повърхността на Церера. Сега дойдоха фотосите. Заснета е вътрешната част на кратера Окатор от разстояние 33 километра. Предстоят нови разбори на странните бели петна в огромния кратер на Церера.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР