Космическата сонда InSight измина почти 500 милиона километра и е

...
Космическата сонда InSight измина почти 500 милиона километра и е
Коментари Харесай

InSight: NASA се подготвя за седем минути ужас в понеделник

Космическата сонда InSight измина съвсем 500 милиона километра и е подготвен да кацне на повърхността на Марс. Тя бе изведена в космоса на 5 май и в този момент учените от Лабораторията за реактивно придвижване (JPL) на NASA дефинитивно прецизират траекторията. Сондата би трябвало да кацне на Червената планета през нощта на 26-ти против 27-ми наше време. NASA се приготвя за нови „седем минути ужаса“, познати от сполучливото кацане на Curiosity преди шест години.

InSight ще прониже атмосферата на Марс със скорост 20 600 км/ч. Всичко би трябвало да протече в границите на 7 минути. Ще се употребяват технологиите за приземяване от сполучливата задача на Phoenix от 2008 година. Първоначално за намаляването на скоростта се употребява парашут, а по-късно се задействат 12 ракетни мотора, благодарение на които ще се реализира гладко кацане. NASA ще демонстрира в действително време, какво се случва при кацането.

Повече от половината от всички марсиански задачи са несполучливи и терзанията са огромни. Европейската задача за кацането на сондата Schiaparelli да вземем за пример, бе несполучлива. Компютърна неточност провокира неконтролирано въртене и тя се взриви на повърхността на Марс и образува дребен кратер.

InSight ще прави научни опити под и над земята. Много забавна задача, започваща единствено след два дни.

И още, малко след InSight, в границите на задачата Mars Cube One летят двата дребни кубични спътника CubeSat. Те ще предават информацията от задачата InSight в центъра на ръководството на полетите на JPL.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР