60-годишният кипърски фермер Димитракис Пирилис, който живее в село Болярино

...
60-годишният кипърски фермер Димитракис Пирилис, който живее в село Болярино
Коментари Харесай

Фермерът, убил крадлив циганин проплака: Подпалиха ме, изкормиха кравите - искат да...

60-годишният кипърски фермер Димитракис Пирилис, който живее в село Болярино и дава самун и занаят на локалното население, беше пуснат под парична гаранция от 10 000 лв. предходната седмица. Днес той още веднъж е в стопанството си, където се грижи за над 600 глави добитък.

Мъжът стана печално прочут поради повдигнатите му обвинявания за умишленото причиняване на гибелта на 30-годишния Петър Гаджанов при ръководство на джип. Преди това жертвата и двама негови съидейници опитвали да откраднат пет крави от ранчото на кипъреца. От прокуратурата настояват, че действието може да бъде преквалифицирано като "убийство по несъобразителност ".

Пирилис страда от диабет и заболявания на сърцето, но стопанисва хиляди декари. Мъжът дал помещение и парично подаяние за изработката на пенсионерски клуб в село Гранит. Местните внесоха подписка в съда, с която да изразят поддръжката си за кипъреца.
Въпреки добрините си Димитракис постоянно става жертва на апаши, твърди, че през годините са му откраднали над 200 крави. Ето какво описа Пирилис, представен от „ Марица “.

Преди 18 години пристигнах в село Болярино, само че и през разум не ми мина, че ще пребивавам в едно от най-крадливите места в региона. Постоянно ставам жертва на крадци. Откакто съм в България, са ми свили над 200 крави, различен добитък, фуражи, растения и какво ли не. Полицията също не ми оказва помощ изключително.
Политиците и ръководителите на страната да си помислят по какъв начин децата и внуците ни да живеят по-добре тук, а не да стават жертви на произвола. Трябва да се създадат хубави закони - да е ясно по какъв начин се работи, с цел да бъдат защитавани жителите, а не нарушителите.
При мен се повтаря едно и също​- кражба след кражба. Пускам тъжби до полицията в Раковски ​- доста пъти даже изобщо не идват. Постоянно звъня на 112 - като чуят, че съм аз, питат: какво стана отново, че звъниш? Отговарям им просто: давам ви работа, нали това са ви служебните отговорности и получавате заплати? Какво да направя, че похищенията са толкоз чести? Например звъня, че отново са рязали оградата на ранчото ми, а те ми споделят „ пий една студена вода “. Е добре, какъв брой студени води да изпия?

От края на предходната година до момента са ми крали добитък минимум 15-20 пъти. Дори не знам какъв брой крави липсват. Пасището е заградено, не изкарваме животни извън, те си седят единствено зад загражденията. За какво да ги броя ​- нямам нито времето, нито ресурсите да броя 600 животни всеки ден. Сам ги храня, самичък би трябвало и да ги броя - няма по какъв начин.

За откраднати крави към този момент тъжби не пущам в полицията, тъй като ме питат кои са номерата на маркировките, които животните имат на ушите. Е, би трябвало да диря кои тъкмо крави са изчезнали, да изтъквам номерата на маркерите. Тази процедура ми лишава към три дни, а най-после - отново нищо.
Едни и същи хора непрекъснато ме обират ​- режат мрежата на ранчото и крадат. Случвало се е да ми убиват животни просто по този начин ​- с цел да ме съсипят, да ми създадат проблеми, от завист. Един път заварих 3-4 тежко ранени крави. Беше тази година. На едната даже <210> бяха пръснали червата по поляната. Пак звъннах на ченгетата. Е, тогава пристигнаха - направиха оглед, снимаха и всичко. Викнаха ветеринарен доктор, който откри, че животните са били наръгани с нож. По мое виждане желаят да ме уморят, за какво другояче да ги убиват просто по този начин?

Качихме фотоси на зверствата даже в интернет ​- да видят хората какви ужаси стават тук. Един път влязоха в обора да крадат коне. Понеже едната кобила имаше малко конче - удариха го с сопа и то умря, с цел да могат умерено да откраднат майка му.
Всеки ден самичък обикалям с джипа и си вардя парцела - нямаме опция да наемем защита. Но крадците са умни. Често даже идват с бус. Следят от мрака къде тъкмо в периметъра се намира пикап​ът, дали светят лампите в залата за доене... Паркират до долната страна на ранчото - идват, режат мрежата, извеждат животните, товарят ги в буса и отпътуват. А след това аз се чудя какво е станало.

Затова развих друга тактика ​- отивам пеш до мястото, сядам и очаквам. Без кола, без нищо. Дори не вземам телефона си, с цел да не звънне някой. Крия се -слагам черни облекла и очаквам крадците. Целта ми е да позная хората и да осведомявам службите. Искам да ги запитвам за какво го вършат? Тези нападения се случват след 10 часа вечерта, когато завършва доенето. Карам момчетата до селото и оставам самичък в ранчото. Връщам се и започвам да очаквам.

Много пъти съм мислил за какво по този начин става. Често не дремя нощем от напрежението. На моменти се колебая, че може да има някакъв проблем с полицията в Белозем. Не знам, може би служителите на реда ги е боязън от ромите да не създадат нещо неприятно на тях или на фамилиите им през нощта. Може би има някаква друга връзка с полицията или просто ги мързи. Така го виждам - не мога да си обясня бездействието им по различен метод. Когато пущам тъжби или депозирам сигнали, желая да приказвам с Районното в Раковски, а не с сътрудниците им от Белозем.

Преди няколко години ми възпламениха къщата. Първо я обраха, а след това <210> драснаха клечката, с цел да няма никакви доказателства. Щастие е, че по това време нямаше никой, защото родственик на дамата, с която пребивавам, по това време спеше постоянно там. На пепел станаха мебели, документи и елементи за трактори. Щетите единствено от този палеж са за над половин милион лв.. Още няма отговор какво стана и кой е причинителят. Аз имам съмнения кой е отговорен, само че нямам никакви доказателства. И различен път са ме обирали ​- взеха ми 32 000 лв.. Знам кой е - споделих и на полицията, само че отново нищо. Аз съм работил 10 години като служител на реда в Кипър и съм наясно с нещата. Крали са ми също слънчоглед, царевица и други култури.

Моя е и тогавашната фурна, която се намира на площада в Болярино. Тя също беше разрушена, а всички кабели, елтабло и други материали - откраднати. Сградата остана без апаратура. Пак повиках полиция, униформените пристигнаха, огледаха и ме посъветвали да пусна тъжба - отново ми споделиха да пия една студена вода, а вредите бяха за над 2000 лв..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР