Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск планира да извърши

...
Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск планира да извърши
Коментари Харесай

SpaceX пак опитва да изстреля в космоса Starship – най-мощната ракета, правена някога

Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск възнамерява да извърши в събота втория интегриран тестов галактически полет на Starship - първата гигантска ракета-носител за многократна приложимост и най-мощната сходна система, създавана в миналото в човешката история. Целта е в близко бъдеще тя да бъде употребена за кацане на Луната, а в вероятност - и за полети до Марс.

Новото изстрелване на Starship е планувано за 15 ч. българско време като стартовият прозорец е с времетраене 20 мин. Изпитанието получи " зелена светлина ", откакто в сряда американската Федерална авиационна администрация (FAA) лиценз за това, приключвайки от април тази година.

По време на първия пролет Starship. Заради отвод на няколко мотора той не набра ускоряване задоволително бързо, не съумя да извърши обособяване на втората степен, стартира да губи пространствена ориентировка и към 4 мин. след изстрелването беше взривен отдалечено.

Реактивната бликам от 33-те мотора Raptor на първата степен (наричана Super Heavy) също по този начин се оказа толкоз мощна, че на процедура унищожи огромна част от бетонното покритие на стартовата площадка, разпръсквайки осколки на няколко километра и нанасяйки тежки провали на оборудванията в непосредствена непосредственост. Заради това в този момент SpaceX са конфигурирали системи за отклонение на тягата (т.нар. flame trench) и за водно изстудяване. Също по този начин по изстрелване на FAA на ракетата е инсталирана по-мощна система за самоизтребление, защото по време на първия тест следеното взривяване на Starship се забави с най-малко половин минута. Това бяха едни от главните терзания на щатския авиационен регулатор, които проточиха толкоз дълго.
Реклама
Може да наблюдавате онлайн опита за галактически полет на Starship тук:
Свързани публикации Starship на SpaceX фрапантно ще улесни достъпа до Космоса 29 април 2023, 09:30 Защо Starship на Мъск ще лети още веднъж чак " след няколко месеца " 22 април 2023, 14:58 Starship на Мъск доближи съвсем 40 км височина, преди да се взриви 20 април 2023, 15:26 SpaceX отсрочи за четвъртък полета на Starship - най-мощната ракета, правена до момента 17 април 2023, 16:20
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР