Космическата икономика е една от най-бързо развиващите се в момента.

...
Космическата икономика е една от най-бързо развиващите се в момента.
Коментари Харесай

Космическата индустрия набира скорост и променя цели сектори на икономиката

Космическата стопанска система е една от най-бързо разрастващите се сега. Тя включва освен изстрелване на товари и хора в околоземна орбита, само че и построяването и усъвършенстването на технологии за спътници, наблюдателни уреди и датчици, събиране и приемане на информация, построяването на ракети и подобряването на технологиите по тяхното изстрелване, минимизиране на оперативните разноски и всевъзможни други неща, които не попадат единствено в категориите на " нереалната просвета ", само че и усъвършенстват живота на хората на Земята по напълно съответен метод.

Но може би най-ценният запас на галактическата промишленост сега, е събирането и обработка на данни. Натрупването на голямо количество информация в действително време разрешава оптимизацията на цели браншове от стопанската система и дава опция на страните да подобрят успеваемостта си - на отбрана, запазване на ресурсите и възстановяване на качеството на живот на своето население. Тук можем да кажем, че контролът над тези данни и събирането им от страна на всяка страна е в голям народен интерес да бъде осъществяван с нейно директно присъединяване.
Индустрията в числа
През последните 10 години промишлеността претърпява подем. В нея общо са били вложени почти 253 милиарда $ от страна на 1694 компании от целия свят. Bank of America предвижда, че тази цифра ще нарасне до 1.4 трилиона $ до края на 2030 година Лидери при тези вложения са Съединени американски щати и Китай, които са виновни за 76% от световните разноски за галактически бизнес.

По данни от Space Investment Quarterly изключително огромни са били галактическите разноски през през четвъртото тримесечие на предходната година, когато са вложени 15 милиарда $. Приблизително една трета от тях - 4.3 милиарда са за инфраструктурни вложения и дистрибуция - развойна активност в региона на спътниците, ракетите и стартовите ракетни площадки. В този сегмент най-големи суми са вложени в Sierra Space (1.4 милиарда $ от късен етап), SpaceX (337 млн. $ серия P) и Planet Labs (250 млн. $ PIPE).
Реклама
Като цяло 2021 година е рекордна за бранша с обща стойност на вложения във всички галактически браншове - 46.3 милиарда $, това е скок от почти 60% от 25.6 милиарда през 2020 година От тези 46.3 милиарда $ 14.5 милиарда са вложени в инфраструктурни действия, което спрямо 2020 година е растеж с 50% въз основата на тогавашната рекордна инвестиция от 9.8 милиарда $

Рекордни са и вложенията за 2021 година, привлечени по линия на венчър капиталите - 17.1 милиарда $ са вложени в общо 328 компании през цялата година. Те съставляват 3% от общите световни потоци на рискови капитали. Отчасти това наподобява се дължи на съвсем нулеви лихвени проценти в Съединени американски щати, което подтикна вложителите да вложат повече в този клас активи за по-висока възвращаемост. Предвиденото повишаване на лихвения % от страна на Федералния запас обаче може да повлияе отрицателно на този приходен поток от вложения.
Какво става в орбита?
В орбита биват изстрелвани от ден на ден спътници, а информацията, идваща от тях, е към този момент част от мултимилионни бизнеси. През 1966 година единствено 8 страни в света са имали свои изкуствени спътници в космоса. В момента в този момент съвсем две трети от страните на планетата имат лични спътници или употребяват запаси на непознати такива, а даже единствено частната компания SpaceX ръководи " рой " от над 2000 информационни релейни станции за интернет-достъп в ниска орбита към Земята.

Към от август 2021 година има над 6500 спътника, които са дейни и работят в орбитата. През последните 5 години планетата е видяла изстрелването на повече изкуствени спътници, в сравнение с през миналите 32 години. Повечето от тях са комерсиални и са изстреляни най-много за потребностите на информационната промишленост. Компании от Съединени американски щати, Русия и Китай имат към три четвърти от цялото хардуерно съоръжение, намиращо се сега в орбитата.
Реклама
Според 7-ото издание на отчета на Euroconsult за дребните спътници през идващите 10 години следва да бъдат изстреляни не по-малко от 13910 спътника, множеството от които тежащи под половин звук. Това е сериозен растеж в предстоящите бройки с 3820 спътника или 38% спрямо 6-тото издание на документа. Важно е да се подчертае, че растежът на промишлеността се случва макар пандемията, а Satcom- мегаконстелациите концентрират в себе си все по-голям дял на пазара, където неоспорим международен водач е Sarlink.
Съединени американски щати и Китай ще водят галактическата конкуренция
В началото на 21-ви век ставаме очевидци на подем в галактическия бизнес, който се последователно се пренасочва публично- държавния бранш към чисто частния. Само през първите 4 години на новото столетие бяха учредени три частни галактически компании, които към този момент се подреждат до държавно субсидираните аерокосмически мастодонти от ерата на студената война - Blue Origin (2000 г.),, SpaceX (2002 г.) и Virgin Galactic (2004 г.).

SpaceX

Основаната от Елън Мъск компания е една от най-ценните високопрофилни търговски галактически компании. Тя стана първата частна компания в човешката история, способна да изпраща астронавти в околоземна орбита. Първият й клиент беше NASA, като по този метод SpaceX върна Съединени американски щати в бизнеса с пилотирани галактически полети след 10-годишна пауза поради пенсионирането на галактическите совалки.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама
Последваха още върхове: изпращането на първия независим екипаж от галактически туристи към Земята, а предходната седмица - и екип от частни астронавти-аматьори до Международната галактическа станция (МКС). През идващите месеци е очакван да бъде осъществен и първия тестов полет на свръхтежката ракета за многократна приложимост Starship, която в средносрочен проект би трябвало да върне Съединени американски щати на Луната, а в дълготраен - да ги изпрати на Марс.

Според към края на 2021 година оценката на SpaceX към този момент надвишава 100 милиарда $. Въпреки че не е обществено търгувана компания, към този момент съществуващите вложители сполучливо изтъргуваха свои дялове при стойност от 560 $ на дял.

Тази година беше оповестено, че NASA възнамерява ще удължи контракта си със SpaceX за комерсиален транспорт екипажи до МКС за още три задачи против сума от порядъка на 900 млн. $. След реализирането на задачите Crew-7, Crew-8 и Crew-9 общите доходи на компанията по линия на тази стратегия ще доближат 3.49 милиарда $.

Blue Origin
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Oще през 2019 година американската компания, учредена от мултимилиардера Джеф Безос, разгласи своята концепция за създаване на лична констелация от 3236 минисателита посредством плана Project Kuiper. Тогава Адам Джонас, анализатор от Morgan Stanley, акцентира капацитета на орбиталната информационна мрежа, като с Това прави Blue Origin евентуален важен състезател в бранша на безжични услуги за потребителите. На 30 юли 2020 интернет-конгломератът Amazon на Джеф Безос разгласи, след получено утвърждение от Федералната Комуникационна Комисия, че ще влага 10 милиарда $ в плана. Според Forbes до този миг Безос е вложил почти 7.5 милиарда $ персонални средства в компанията от 2000 година до в този момент.

Virgin Galactic

Компанията е напълно фокусирана върху суборбиталния галактически туризъм. През 2010 година Virgin Galactic получи първата си огромна дотация, откакто 31.8% от акциите й бяха добити против 280 млн. $ от Aabar Investments Group - капиталов фонд от Абу Даби. В момента пазарната капитализация на компанията е 2 милиарда $.

След като предишното лято бе осъществен тестов полет на совалката VSS Unity с създателя Ричард Брансън на борда й, се чака се в края на 2022 година Virgin да реализира първите комерсиални суборбитални пътешествия с туристи на борда. Първите щастливци са резервирали билети за полетите с депозит от 150 хиляди $ и още 300 хил, които би трябвало да платят преди самото изстрелване. При сполучливо реализиране на тези туристически полети компанията има капацитет за положително бъдещо развиване,
Приватизация на (Под)небесната империя
Изминалото десетилетие ще се запомни и с навлизането в бранша на частни компании от Китай. Главна заслуга за това имат новите политически цели на китайския водач Си Дзинпин и издаването на новата инструкция. Тя има за цел да предизвиква развиването на частни компании и да подтиква вложения в галактическата промишленост. По всичко проличава, че тази самодейност бързо е дала резултат. Според отчет от Института за разбори на защитата от 2019 година към този момент съществуват най-малко 78 съществени китайски галактически компании..

Една от по-големите китайски компании е Galactic Energy. Тя съумя да притегли 200 млн. $ вложения в два обособени рунда през втората половина на 2021 година Като тези средства ще бъдат употребявани за развиването на Pallas-1 - среднотежка ракета-носител за многократна приложимост, както и за инфраструктурата за изстрелването й. Orienspace - друга китайска компания, учредена през 2020 година, пък е съумяла да притегли първични вложения в размера на 65 млн. $ предходната година и спомагателни 47 млн. $ към януари тази година
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР