Участниците във форума Корпоративна социална отговорност 2024 коментираха казуси, свързани

...
Участниците във форума Корпоративна социална отговорност 2024 коментираха казуси, свързани
Коментари Харесай

Бизнесът вече няма алтернатива на устойчивостта


Участниците във форума „ Корпоративна обществена отговорност 2024 ” разясниха проблеми, свързани с ръководството на бизнесите през призмата на устойчивостта
(снимка: RED Communication Agency)

Устойчивостта е в основата на икономическия преход на Европейския съюз и бизнесите, които желаят да останат дълго на пазара, би трябвало да възприемат ограничения за оценка и промяна на въздействието им върху околната среда, подчертаха участниците в конференцията „ Корпоративна обществена отговорност 2024 ”, проведена от сп. Enterprise.

През предходната година европейските управляващи дефинитивно утвърдиха новата инструкция за обявяване на нефинансова информация, която от 2025 година ще обхване огромните предприятия, а от 2027 година – и дребните и междинни предприятия в Европейски Съюз, кредитни институции, застрахователни компании.

„ Бизнесът към този момент не може да си разреши да бъде нестабилен. Ако фирмите желаят да останат дълго и сполучливо на пазара, те към този момент би трябвало да подхващат ограничения за оценка и промяна на въздействието им върху околната среда и локалните общности ”, сподели Надя Гогова, издател на сп. Enterprise, при откриването на конференцията.

Лекторите и участниците във форума разясниха проблеми, свързани с ръководството на бизнесите през призмата на устойчивостта, по какъв начин това се отразява върху конкурентоспособността и по какъв начин практиките за корпоративна обществена отговорност генерират стойност за организациите и околната среда.
още по темата
Саша Безуханова, създател на MOVE.BG и основател на Коалиция за Зелен Рестарт, акцентира на обстоятелството, че сега към 50% от горските масиви на планетата са унищожени или доста тежко повредени.

„ Близо 40% от местата, на които живеят хора, след към 20% няма да са подобаващи за живот поради измененията в биосоциалната еко система, повишението на температурите и други фактори ”, сподели Безуханова.

Очакванията са климатичните мигранти по света да доближат 200 млн. души и това ще има голямо влияние върху обществените системи, добави тя.

Науката има трансформираща роля в преосмислянето на държанието на хората и бизнеса и основаването на стойност, акцентира доцент доктор Марина Стефанова, зам.- декан „ Устойчиво развиване, поддръжка и ангажиране ” в Стопански факултет.

„ С развиването на науката за устойчивостта се развиват и нови специалности, измежду които управител микрофинансиране, анализатор влияние на вложенията, анализатор на климатичните опасности, анализатор на зелената верига на доставките и други ”, сподели още тя.

Стоян Цветков, изпълнителен шеф и член на УС на Инвестбанк АД, уточни, че банката следва тактика за резистентност, според която работи за преход към нисковъглеродна стопанска система, понижаване на нездравословните излъчвания и основаване на устойчиви портфейли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР