Разследване на подкомисията на Сената разкри, че Boeing е скрил

...
Разследване на подкомисията на Сената разкри, че Boeing е скрил
Коментари Харесай

Боинг е скрил от регулаторните органи дефектни части, монтирани в самолетите

Разследване на подкомисията на Сената разкри, че Boeing е скрил от регулаторните органи дефектни или несъответстващи на спецификациите елементи, които евентуално са били инсталирани в самолетите 737 Max. Сам Мохоук, чиновник на Boeing, отговарящ за качеството, твърди, че компанията е преместила тези елементи отвън полезрението на регулаторите и е фалшифицирала записите, с цел да не бъдат открити от Федералната авиационна администрация. Много от тези елементи са били изгубени в процеса на работа, което поражда опасения по отношение на монтирането им в самолетите, съобщи " Си Ен Ен ", представена от БГНЕС.

Boeing удостовери, че е получил отчета и преглежда изказванията. Главният изпълнителен шеф Дейв Калхун, който е изправен пред първото си чуване в Конгреса, признава културни проблеми в Boeing, само че отхвърля да е отмъщавал на чиновниците, които са повдигали въпроси за сигурността.

Сенатор Ричард Блументал разкритикува структурата на Boeing, обвинявайки го, че дава преимущество на облагите пред сигурността и отмъщава на лицата, подаващи сигнали за нередности. Изслушването в подкомисията е озаглавено " Нарушената просвета на сигурност на Boeing ", като се акцентират дългогодишните проблеми в компанията. Блументал цитира многочислени разкази на информатори, в това число този на Мохоук, в които се разказва по какъв начин Boeing е укривал несъответстващи на условията елементи и е оказвал напън върху чиновниците да мълчат.

Въпреки изказванията на Boeing за ангажираност с сигурността и недопускане на репресии, културата и практиките на компанията са сложени под въпрос. Инцидентът през януари, при който се откъсна вратата на аероплан 737 Max на Alaska Air, ускори инспекцията, като сега текат федерални следствия и чувания в Конгреса. FAA задължи Boeing да усъвършенства сигурността, което се отрази на производството и активността на самолетните компании.

Подготвените показания на Калхун включват извинения за минали провали в региона на сигурността и признание на културните проблеми на компанията. Той е изправен и пред евентуална наказателна отговорност, произлизаща от предходни проблеми с сигурността и случая от януари.

Малко евентуално е чуването да докара до обилни незабавни промени в Boeing, макар че акцентира нуждата от културни и процедурни промени, с цел да се подсигурява сигурността и отчетността.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР