Корупцията у нас не е спорадична проява, а е изключително

...
Корупцията у нас не е спорадична проява, а е изключително
Коментари Харесай

Д-р Борис Велев, РБ: Абсолютният хаос е идеална среда за процъфтяване на корупцията

Корупцията у нас не е спорадична демонстрация, а е извънредно добре проведена система, която се е построила в продължение на десетилетия. Подходът против нея би трябвало да е последователен, а не с обособени прояви против обособени фигури. Трябва да се сложи началото на дълготраен развой и топката е в изпълнителната власт.

Това сподели в предаването „ Седмицата “ по Дарик радио доктор Борис Велев лидер на листата на Републиканци за България в 25 МИР - София и координатор на бранш " Правосъдие " в партията.

По думите му службите и по-специално ДАНС, би трябвало да са виновни за това, тъй като там се събира информация за всеки случай, който би представлявал закононарушение.

„ Това е службата, която би трябвало да систематизира тази информация и от там насетне да я подава към прокуратурата. Тогава, когато тази информация не се събира или се филтрира, или се употребява за други цели, няма смисъл да приказваме за битка с корупцията – такава просто не може да бъде осъществена “, сподели доктор Велев. По думите му предварителната защита е един от стълбовете за битката с корупцията.

„ Това значи изчерпателен пакет от ограничения “, разяснява юристът.

На въпрос по отношение на публичните поръчки, които са и мотор на политическа корупция, доктор Борис Велев разяснява, че когато става въпрос за огромни инфраструктурни планове, за които страната харчи милиарди, е ясно, че няма доста български компании, можещи да изпълнят такава една поръчка.

„ Там става въпрос освен за корупция, само че в това число и за картелни съглашения. И още веднъж разковничето е – да имаме един транспарантен развой, един развой, в който общественият интерес е оптимално обезпечен. Това става с функциониращи институции “. Защото, когато една компания знае, че в случай че си разреши такова държание доста елементарно ще бъде разкрита, тогава и корупционният напън ще спадне, добави юристът.

По думите му България има потребност от нов, като философия, Закон за устройство на територията. Д-р Велев обоснова мнението си с обстоятелството, че сега общини, които са с население под 30 000 души, съгласно Закон за устройство на територията, нямат обвързване да построяват тротоари и каквато и да е обществена инфраструктура.

„ Създава се един обаян кръг и безспорен безпорядък, който е идеална среда за преуспяване на корупцията “.

Борис Велев даде образец и с някои региони на София, където са издадени строителни позволения „ на кг “ и всичко се прави на парче. „ Това, което се случва в последните 10-15-20 години е същинско безсрамие “. Юристът уточни, че има цели квартали в София, с десетки хиляди души население, без регламентиран достъп до централната градска мрежа. Такъв да вземем за пример е кв. Витоша, като единственият му излаз към Симеоновско шосе е улица, която в действителност е частен терен.

„ Този безпорядък е отражение на обстоятелството че имаме несъответстващо законодателство и то генерира една голяма корупция. Това е нещо, което би трябвало да се промени “, безапелационен е доктор Борис Велев.

По мотив методите за отбягване на корупция в бранша на опазването на здравето, преди всичко би трябвало тотално да се премисли философията на финансиране, която сега е неуместна, уверен е юристът. „ Една Здравна каса дефинира някакви здравни пътеки и оптимални цени за финансирането им “, сподели доктор Велев и добави: „ Годишно харчим към 5 милиарда за опазване на здравето, а на процедура опазването на здравето е нула “.

На въпрос от какви промени се нуждае методът на избор и позиционирането на основния прокурор, той напомни убеждението на Републиканци ца България, че с изменение на Закона за правосъдната система и без да се визира Конституцията, може да бъде понижен мандатът, освен на основния прокурор, само че също на ръководителя на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

„ Ние считаме, че продължителността на един подобен мандат би следвало да е 5-годишна, каквато е и на останалите мандати в правосъдната власт. В последна сметка тези три огромни фигури не извършват лична стратегия, а ползват закона “. Д-р Борис Велев разяснява още, че България има редица рекомендации и би трябвало да се мисли за въвеждане на отчетност и опция основният прокурор да бъде разследван. „ Защото сега теоретично такава опция има. Но на процедура това няма по какъв начин да се извърши “.

„ В Републиканци за България, като цяло, считаме, че профилираното правораздаване би трябвало да бъде закрито “, разяснява юристът.

В сегашния си тип изцяло неефективна е и КПКОНПИ – доказателство е сравнението сред сумите, които българският поданик дава за прехрана на тази комисия и сумите, които тя връща в бюджета, изясни доктор Борис Велев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР