Коронованата зараза показа недъзите на здравните системи, лицемерието на пенсионните

...
Коронованата зараза показа недъзите на здравните системи, лицемерието на пенсионните
Коментари Харесай

2020 година - българското чистилище

Коронованата болест сподели недъзите на здравните системи, лицемерието на пенсионните фондове и силата на благотворителността Политически мини пред ГЕРБ, Костов и Радев се прегърнаха, Отровното трио влезе в завера
Знаете ли за какво китайският календар стартира с плъха, чиято година бързаме да изметем от душите, сърцата и най-много от живота си, разчитайки, че уравновесеният и умен вол след него ще изоре хаоса, в който се лутаме? Стара легенда споделя по какъв начин Нефритеният император заповядал животните да бъдат подредени по реда, в който идват при него. Хитрата мишка подмамила вола да се качи на гърба му. Но щом наближили финала, скочила пред него и станала първа. Точно това претърпяваме към този момент 12-и месец - надхитряне, надцакване, игра на котка и мишка с съперници и съперници, с цел да разберем най-после, че в действителност сме се борили против личните си бесове. И към този момент губим. Металният плъх, като първи в редицата от китайския зодиак, завърта нов цикъл на 12-те знака. Поставя ново начало. Но, уви - не безплатно. За да изгрее новото, би трябвало да изгори остарялото. Дълговете да бъдат платени, неправдите - поправени.
Поредната богата година на остатък, в която политиците виждаха високи рейтинги преди изборите през 2021, предприемачите възнамеряваха нови пазари и огромни облаги, а хората потриваха ръце на нарасналите си приходи за по-добър живот, в действителност стартира от Китай. Но не с милиардните вложения по целия свят, които всички, в това число в България, чакаха, а с незабележим, само че гибелен зложелател. При това с корона. Ефектът на летящата мишка, тръгнал от Ухан, провокира апокалипсис от Азия през Европа до Съединени американски щати. И донесе цялостен стопански, политически и здравен поврат. Валутите и до момента играят пинг-понг, вещаейки че почналата икономическа рецесия ще стане и финансова. Преобръщането на политическите елити изкара Беларус на улицата, вкара Сорос в Молдова и върна демократите в Белия дом. Бил Гейтс и Илон Мъск си размениха местата, Безос стана първият трилионер. Коронованата болест сподели недъзите на здравните системи, лицемерието на пенсионните фондове и силата на благотворителността. А мечтаната нова действителност се оказа затворена сред кухнята и хола, облечена в пижама, пътуваща по интернет, чийто идеал за кариера е доставчикът на храна, а най-голямата фантазия - ваксина против Ковид-19.  
За България 2020-а ще остане не просто преломна. Тя ще бъде запомнена като чистилището. В годината, когато светът постави маски, у нас те паднаха. И разкриха освен кой кой е, само че и какъв не е.

1. ГЕРБ не може да продължи както досега
Колкото и министър председателят да твърди, че мандатът му е финален и се отдръпва в Банкя, с цел да си гледа партията, тъкмо тя потвърди, че е функционалност на облика и държанието му. Рейтингът на ръководещите е право симетричен на персоналното доверие в Борисов. Когато той е обезпокоителен, угрижен и дава среднощни брифинги, с цел да желае поддръжка за изключително състояние в борбата против болестта, гласовете за партията му порастват. Но щом изпусне нервите си по телефона, попържи Цвета Караянчева, нахока министрите си в джипката или стартира да се изяснява за пачките в спалнята доверието в ГЕРБ удря дъното. А речовитите оратори Тома Биков, Деси Атанасова, Спас Гърневски и други внезапно млъкват. Резултатите от изборите значително зависят от проветряването на партията и отдръпването на знаковите лица, провалени в политиката. За ГЕРБ 2020-а бе година на кръгова защита. Каквото и да захванеше партията, против нея стреляха - от Цветан Цветанов, който не спря да укорява Борисов, през умните и красивите, които спретнаха пердах пред конференцията на ГЕРБ, а след това с Мая Манолова подвигаха палатки против държавното управление, до Българска социалистическа партия и президента - които използваха за офанзива всеки пост на премиера. Поисканата оставка от Движение за права и свободи и отхвърли им да поддържат настояването за Велико национално заседание, както и европейският напън против решението на кабинета за твърда позиция по спора със Северна Македония обаче заложиха огромните политически мини, които занапред ще гърмят.

2. Нинова не може да е Борисов
Корнелия Нинова прекара Българска социалистическа партия през чистилището с бурни овации в залата на Конгреса и разтърсващи смени в апарата. Ръчното ръководство на Българска социалистическа партия донесе втория й мандат, само че не и първо място в прогнозите за изборите. А опасения, че Българска социалистическа партия не е опция на ГЕРБ, от ден на ден намират място в изявленията на анализаторите. Разцеплението на партията, общественото късане на партийни книжки и поръчката за БСП-2 поставят кол в колелото на триумфа й и помпат самочувствието на вътрешната съпротива. Мълчанието на социалистите по време на изключителното състояние смъкна рейтинга им, ударното им влизане в лечебните заведения като лекари и санитари позакрепи позициите им. С какви проценти ще излязат на финалната права преди изборите зависи от това до каква степен икономическата рецесия ще се развихри при започване на идната година.

3. Движение за права и свободи не може да се заобикаля
Колкото и флагове да забива Христо Иванов към Движение за права и свободи, няма по какъв начин да влезе в политическото им пространство. Движението сподели през 2020, че продължава да е незаобиколим фактор, а прогнозите на стратега  й - Ахмед Доган, са годни за период даже над 10 години. Колкото повече обстановката се усложнява, толкоз повече ролята на Движение за права и свободи ще нараства. Защото в случай че това беше годината на рухващите илюзии, то идната ще е на спешните решения, в които авантюризмът и младостта няма по какъв начин да изкарат страната от тройното тресавище, в което сме вкарани.

4. Радев не може да е водач
Радев съумя да резервира високия си рейтинг, само че сподели, че не става за One Man Show. Преиграва - и в нещастието, и в комедията. За него 2020-а ще остане годината на падналия ореол и на вдигнатия пестник. На батките с черни тениски зад тила му, които извади на улицата с репликата: Мутри, вън! От гордия военачалник, който преди 4 години трупаше точки с пламенни речи за достолепие и чест, Радев се трансформира в свадлив политик със стиснати зъби, обграден от разследвани за търговия с въздействие съветници. Пируетите, които прави и във вътрешно-политически и в геостратегически проект объркват симпатизантите му и принизяват възможностите му за втори мандат.

5. Умните и красивите не са във напредък
Мечтата на умните и красивите да влязат в Народното събрание и да тропат по масата се появи в летните им шумни акции и се сгромоляса в зимните им проповеди. Плажните подвизи на Христо Иванов и мрачните изявленията на Атанас Атанасов зашиха две-три кръпки върху опърпания политически костюм на градската десница. Но прегръдката на Иван Костов с Румен Радев и на Радан Кънев с Елена Йончева, която роди и митинги, и Триеморие, и позорна декларация против България в Европарламента, демонстрира едно - за градската десница политиката е въпрос единствено и само на персонални ползи.

6. Улицата не може да командва парада
Отровното трио не съумя да стане новото Съюз на демократичните сили, а улицата не се трансформира в мотор. Повече от 130 дни митинги против държавното управление и основния прокурор не сплотиха българите, а в противен случай - разделиха ги. Демонстрациите ще останат запомнени не толкоз с настояванията за промяна на политическия хайлайф, зад които застават хиляди, колкото с паветата и бомбите по служители на реда, изгорените маски и клопките за партийци пред Българска национална телевизия. Опитите на Отровното трио да се трансформира в народен съдник и честен екзекутор се сгромолясаха в огледалото на Васил Божков. Лъсналата завера с Мая Манолова и Слави Трифонов за влизане в Народното събрание беше следващото доказателство, че в годината на хитрите мишоци даже публичната сила може да бъди изгризана.

7. Гешев не е злодеят
Колкото и умните и красивите да се опитваха да показват основният прокурор Иван Гешев като изверг, дейностите на обвинител № 1 ги опровергаха. Верен на думите, с които влезе в прокуратурата: " Ще въздам правдивост ", Гешев направи немислимото - посегна на недосегаемите. Делото против хазартния олигарх Васил Божков извади на бял свят злокобни подкупи и измами, разкри невиждано по размерите си посягане върху културно-историческото благосъстояние на България. Процесът против братя Бобокови пък извади на бял свят мръсните секрети на прехода - тези листчета, с които са се разпределяли милионите. Но огромният триумф на Гешев не е единствено в лова на едрите риби. Както даде обещание, прокурор № 1 настъпи крепко крадци, автоджамбази, телефонни измамници.

8. Лекарите не са богове
В годината на страха медиците се трансфораха в новите герои. Разбрахме, че здравето не е даденост, а полезност.
Спомнихме си, че родителите не са задължение, а ентусиазъм. Научихме се, че децата не са обвързване, а смисъл и бъдеще. И в молитвата си Ковид да ни подмине, заедно погледнахме към лекарите. Най-после започнахме да ги почитаме и ценим. Но, с смут установихме, че както те сами споделят, не са богове. Заразата коси и тях, силите им не стигат. Научихме имената им, само че не се научихме да им оказваме помощ, спазвайки ограниченията и грижейки се за себе си. През 2020 година всеки от нас изживя своето чистилище - и персонално, и фамилно, и публично. Мнозина изгубиха всичко, на други им следва. Научихме ли обаче уроците си? От отговора на този въпрос зависи към коя нова действителност ще ни поведе Волът през 2021 година  

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР