Коронавирусната зараза е внесена от българи и румънци, заяви премиерът

...
Коронавирусната зараза е внесена от българи и румънци, заяви премиерът
Коментари Харесай

Германски премиер побесня на българи и румънци

Коронавирусната болест е импортирана от българи и румънци, съобщи министър председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Изказването бе направено, откакто касапница в провинцията се трансформира в огнище на инфекцията, заяви „ Ди Велт”, представен от БГНЕС.

По данни на локалните здравни управляващи, минимум 400 служащи в месокомбинат в Северен Рейн – Вестфалия са се заразили с ковид.

От извършените 500 теста 400 са били позитивни и се чакат резултатите от още 500 теста.

През последните седмици, на фона на облекчените ограничаващи ограничения и намаляването на темповете на растеж на болни от COVID-19, в няколко предприятия за преправка на месо беше записано заразяване с ковид. Във връзка с това предходната седмица немското държавно управление утвърди идея за стягане на контрола в предприятията от месодобивната и месопреработвателната индустрия.

На журналистически въпрос по отношение на връзката сред облекчените ограничения и появяването на толкоз доста нови случаи Лашет отговори, че българи и румънци са влезнали в страната и са внесли вируса. „ Това ще се случи на всички места. На територията на цяла Германия работят сходни правила”, съобщи той.

Премиерът даде образец с плантация за аспержи в Бавария, в която е имало 95 позитивни проби на служащите там, както и огнище на болест, записано наскоро в касапница в Косфелд.

Лашет е безапелационен, че това няма нищо общо с облекчаването на ограниченията, а с битовите и работните условия в предприятията.

Министърът на опазването на здравето на Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман разкритикува остро местата, където са настанени служащите. „ Жилищните пространства към месопреработвателните предприятия от време на време са катастрофални”, съобщи той.

Независимо дали става въпрос за липса на противопожарна отбрана, риск от сриване или занемаряване на най-простите хигиенични правила, поради оптималната облага някой си играе със здравето на хората, безапелационен е министърът. Той дефинира това държание като „ безотговорно”.

По информация на изданието, при инспекции в жилищните пространства в провинция Северен Рейн – Вестфалия са установени пагубни дефекти. От Министерството на труда са създали оглед на към 650 квартири, населявани от няколко души и фирмени жилища в цялата страна, в които живеят над 5300 души.

В отчета са маркирани съвсем 1900 недоволства като липса на обикновени хигиенични ограничения в композиция с претъпканост, плесен, заплаха от сриване, течащи покриви, пагубни санитарни пространства, плъхове и изчезнала противопожарна сигурност.

Политици от редиците на „ зелените” и на социалдемократите също подлагат на критика изискванията в месопреработвателната промишленост.

„ Здравето на служащите е сложено на карта поради облагата на месните барони”, сподели Антон Хофрайтер от „ зелените”.

Не е ясно какво се е случило с обществено оповестените законови правила за отбрана на служащите, по-добри жилищни условия, повече хигиена и ефикасен надзор.

Според Катя Маст от СПД, е доста неприятно, че още веднъж има всеобщо заразяване.

В случая става въпрос за работещи крепко хора, множеството от тях пристигнали в страната от най-бедните елементи на Европа, които са принудени да живеят в общи жилища.

Не би трябвало да се позволява облекчаването на ограниченията да бъде застрашено от „ пандемичните стада на месната промишленост”, безапелационна е тя.

След като повече от 400 служащи в месопреработвателното дружество „ Тьонис” (Tönnies) в Северен Рейн – Вестфалия дадоха позитивни проби за ковид при започване на седмицата, производството краткотрайно беше спряно, бяха затворени намиращите се в региона учебни заведения и детски градини, а към 7 000 души са сложени под карантина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР