Коронавирусната ваксина, разработена от Университета в Оксфорд, изглежда безопасна и

...
Коронавирусната ваксина, разработена от Университета в Оксфорд, изглежда безопасна и
Коментари Харесай

Идва ли ваксина чудо срещу вируса

Коронавирусната ваксина, създадена от Университета в Оксфорд, наподобява безвредна и провокира имунен отговор.

Изпитания, в които са взели участие 1077 души, демонстрираха, че имунизацията води до основаване на антитела и Т-клетки, които могат да се борят с ковид.

Констатациите са доста обещаващи, само че към момента е прекомерно рано да се разбере дали това е задоволително, с цел да се предложи отбрана и са в ход по-детайлни изследвания, заяви Би Би Си.

Ваксината - наречена ChAdOx1 nCoV-19 - се създава с невиждана скорост. Произведена е от генетично създаден вирус, който предизвиква елементарната простуда при шимпанзетата. 

Той е мощно модифициран, на първо време, за  да не може да аргументи инфекции у хората, а също и да " наподобява " повече на ковид.

Голяма част от фокуса върху ковид до момента беше върху антителата, само че те са единствено една част от имунната ни отбрана.

Т-клетките, принадлежат към групата на белите кръвни кафези, спомагат за координацията на имунната система и са в положение да открият кои от клетките на тялото са били инфектирани и ги унищожават.

Почти всички ефикасни ваксини индуцират както антитяло, по този начин и Т-клетъчен отговор.

Нивата на Т-клетките доближават максимума си 14 дни след имунизацията, а равнищата на антителата доближават пика след 28 дни. Изследването не е траяло задоволително дълго, с цел да даде финален отговор какъв брой дълго може да продължи действието им, сподели изследването, за което оповестява " Лансет " (Lancet).

" Наистина сме удовлетворени от резултатите, оповестени през днешния ден, защото виждаме както обезвреждащи антитела, по този начин и Т-клетки, сподели пред BBC проф. Андрю Полард от изследователската група в Оксфорд.

" Резултатите са извънредно обещаващи и имаме вяра на вида отговор, който може да е обвързван със отбрана.

  " Но главният въпрос, отговорът на който всеки желае да знае, е дали имунизацията работи, предлага ли отбрана... и ние сме в интервал на изчакване ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР