Коронавирусът засяга сърцето, централната нервна система и бъбреците. Все повече

...
Коронавирусът засяга сърцето, централната нервна система и бъбреците. Все повече
Коментари Харесай

Доц. Камелия Генова: 78% от всички минали през К-19 са с увреждания на сърцето

Коронавирусът визира сърцето, централната нервна система и бъбреците. Все повече данни се натрупват в интернационалната общественост във връзка с засягане на сърцето. Между 30% и 78% от случаите включват и сърцето. Това разяснява доцент доктор Камелия Генова, която е експерт по образна диагностика в УМБАЛСМ " Пирогов ".

" В изследване излиза, че 78% от преболедувалите, даже с не толкоз тежки случаи са с някакви увреждания на сърцето. По отношение на това по какъв начин се поврежда сърцето още веднъж се натрупват данни. От вида на миокардит, което е инфектиране на сърдечния мискул, като вируса нападна дребните съдчета на сърцето. Резултатите в действителност наподобяват много притеснителни. Най-честите признаци са отмалялост, понижен двигателен потенциал, постоянно разстройства в сърдечния темп, както и ускорение на сърдечната активност ", добави тя.

Ритъмни нарушавания са най-честата следена клинична картина, води до понижаване на редуциране на сърцето и може да докара до сърдечна неодстатъчност, изясни медикът.

Освен това доцент Генева цитира проучване, в което 26 спортиста, прекарали относително леко ковид а, са с промени в миокарда.

Тя разясни, че с изключение на сърцето има данни, че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците, като може да докара до инсулти, много лимитирани обаче и до бъбречна непълнота.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР