Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната ни система - неравенствата

...
Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната ни система - неравенствата
Коментари Харесай

Радев: Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната ни система

 Коронавирусът разкри мъчително минусите на здравната ни система - неравенствата в достъпа до медицински услуги и несъответствията в разпределението на човешкия и финансов запас.

Това сподели президентът в словото си на церемонията на " Дондуков " 2, на която връчи Почетния знак на президента на осем лекари и експерти по здравни грижи за професионализма и всеотдайността им в грижата за здравето на пациентите и във връзка Световния ден на здравето.

По думите на президента многото изгубени човешки животи са създали нетърпимо пренебрежението към обстоятелството, че системата е смъртоносно болна във връзка с профилактиката и предварителната защита на обществено значимите болести.

" През предходната година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за забележителния риск за здравето и живота, който крият неинфекциозните заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови болести, които са главната причина за високата смъртност в България ", сподели Радев.

" Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за облага от заболявания би трябвало да бъде водещият принцип, на които се подчинява здравната ни система. Правото на здраве на всеки българин да има опция да доближи допустимо най-високо равнище на физическо и психическо здраве и да го задържа дълго във времето, продължи.

Президентът съобщи, че здравната ни система се нуждае от лекуване, което да спре загубата на фрагменти и на финансов запас. Лечение, което да я направи доста по-ефективна в опазването на човешкото здраве, което да сътвори условия за по-добра професионална реализация на медиците, за запазване на живота и за разрастване на гения им.

С Почетния знак на президента бяха отличени доцент доктор Дончо Дончев, шеф на поделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени заболявания на ВМА, доктор Сибила Маринова - районен координатор по донорство за Северен централен район, доктор Мария Пишмишева, началник на инфекциозното поделение на болничното заведение в Пазарджик, доктор Абдулах Заргар, шеф на болничното заведение в Исперих, Марияна Колева, основна здравна сестра и шеф здравни грижи на болница " Света Анна ", медицинският фелдшер Роза Антова, рентгеновият лаборант Димитър Милинич в пловдивската болница " Свети Георги ", и доктор Радислав Наков, експерт по гастроентерология в болница " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

Президентът Радев изрази своето почитание и благодарност за избора, който медиците са създали, макар всички провокации в професионалния им път - избор наименуван България.

Той им благодари за всеки оздравял пациент и избавен човешки живот, за това че не престават да бъдат на първа линия в битката с пандемията, макар компликациите и риска за личното здраве и живот.

Д-р Дончо Дончев сподели от името на наградените, че за него е чест, че може да съставлява сътрудниците си, които цяла година без излишък дават всичко от себе си да се борят с една голяма, невидима и към момента несвършваща злина и благодари на всички институции и хора, които демонстрират внимание към тази битка. В памет на изгубилите живота си медици в борбата с ковид доцент Дончев цитира думите на Иван Вазов от стихотворението " Новото гробище над Сливница " - " Юнаци, лека нощ ".

Преди началото на церемонията с минута безмълвие беше почетена паметта на медиците, които изгубиха живота си в пандемията в осъществяване на своя професионален дълг.

По-късно през днешния ден президентът Радев ще връчи Почетния знак на президента на други седем лекари и медицински експерти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР