Корнелия Нинова поиска от областния управител на Варна да оспори

...
Корнелия Нинова поиска от областния управител на Варна да оспори
Коментари Харесай

Нинова поиска областният на Варна да спре скритата приватизация на панаира в Пловдив

Корнелия Нинова изиска от регионалния шеф на Варна да оспори решението на съветниците за прекачване на каузи в Пловдивския панаир на компания, следена от Георги Гергов. Това се споделя в писмо, изпратено от вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността до Марио Смърков, заяви пресцентърът на ведомството.

" Министерството на стопанската система не е трансформирало позицията си, че апорта на акциите от " Международен панаир Пловдив ", които Варна има, в " Пълдин туринвест " АД съставлява акт на скрита приватизация ", показва Корнелия Нинова.

На 10 декември реши да трансферира акциите от " Международен панаир Пловдив " на сдружението на Георги Гергов.Това стана с гласовете на ГЕРБ, БЗНС- Александър Стамболийски, Вътрешна македонска революционна организация, Движение за права и свободи и самостоятелните съветници Светлан Златев и Апостол Апостолов.

Съгласно Закона за локалното самоуправление и локалната администрация само регионалният шеф може да спре това решение като упражни надзор за правомерност.

Корнелия Нинова поддържа позицията на страната,изразена в три поредни писма от предшественичката ѝ Даниела Везиева – от 26 октомври, 8 и 10 декември, с които се настояваше да се извърши решението на Общинския съвет във Варна от 2 май 2017 година Тогава съветниците взеха решение да върнат на страната акциите, представляващи 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив ", само че по-късно не помниха да създадат това.

Скритата приватизация на панаира в Пловдив

Сагата с " Межднароден панаир Пловдив " АД се точи от времето на, откакто следеното от сдружение " Пълдин туринвест " съумя да придобие още веднъж посредством скрита приватизация съвсем без пари 50.36% от капитала на панаирав Пловдив.

Десетина години по-късно - през 2017 година, вторият кабинет на Бойко Борисов даде на останалите акции на страната в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив - 20.63%.

Това беше несъмнено от депутата от ГЕРБ и покровител на Бойко Борисов Спас Гърневски като . Премиерът размишления и подреди двете общини да върнат акциите. Община Пловдив го направи, само че община Варна не помни, макар взетото решение на Общинския съвет от май 2017 година

Странното решение на второто държавно управление на Борисов най-вероятно беше обвързвано със договорката за така наречен която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави изнесена панаирна палата и във Варна.

През лятото на 2021 година Георги Гергов прави предложение на общинарите – община Варна да апортира акциите си в " Международен панаир Пловдив " в " Пълдинт туринвест ", в което той държи контролният пакет. На 10 декември то е утвърдено от 28 съветници в 51-местния Общински съвет.

Така на процедура Георги Гергов към този момент еднолично може да се разпорежда с капитала на " Международен панаир Пловдив ", тъй като към този момент има над две трети от него, а с такова болшинство се вземат и решенията на общото заседание.

Преди взимането на решението разяснява, че оттук насетне пътищата за затвърждаване на позицията на страната в това сдружение са или по правосъден ред, или благодарение на Народното събрание да се създадат законови промени, тъй че да не се дава опция локалната власт по подобен метод да обезсилва централната.

Именно това в този момент желае Нинова – регионалният шеф да оспори решението за коледния подарък, който варненските общинари направиха на пловдивския предприемач Георги Гергов. Той е някогашен водач на локалните социалисти, свален от поста от Корнелия Нинова.

Защо на Гергов му е необходим надзор на панаира?

Международни панаир в Пловдив е скъп с активите си. Той е ситуиран на терен от над 348 декара край крайбрежията на река Марица и е релативно покрай центъра на града.

През последните години недвижимите парцели във втория по-големи град бележат огромен напредък. Гергов може да разпродаде парцела на дребни имоти за жилищни или бизнес парцели и да завоюва милиони, откакто получи съвсем без пари панаира със съдействието на държавната и локалната власт.

Намеренията му прозират в предлагането до община Варна за апорта на каузи ѝ. В него той показва, че времето на панаирите и ревютата към този момент е в историята, поради новите технологии.

В активите на " Международен панаир Пловдив " е и 4-звезден хотел в смолянското село Гела, апартамент и магазини на столичната улица " Лавале " 10 - 12.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР