Корейски учени от националния университет в Сеул твърдят, че превръщането

...
Корейски учени от националния университет в Сеул твърдят, че превръщането
Коментари Харесай

Ние, хората, сме превърнали Сахара в пустиня?

Корейски учени от националния университет в Сеул настояват, че превръщането на Сахара в пустиня, което е почнало преди почти 10 хиляди години, евентуално частично се дължи и на нас, хората.

Сахара е най-голямата гореща и третата по повърхност пустиня в света, ситуирана в Северна Африка на територията на Мавритания, Мароко, Алжир, Тунис, Либия, Египет, Судан, Чад, Нигер, Западна Сахара и Мали. Площта ѝ е повече от 9,4 млн. км² и заема повече от 1/4 от африканския континент.

Повечето проучвания демонстрират, че образуването ѝ е породено от промени в районната растителност и в орбитата на Земята. Някои учени обаче имат вяра, че и хората може да са съдействали за пресъхването.

" В Източна Азия има остарели теории по какъв начин неолитното население е трансформирало пейзажа толкоз доста, че мусоните са престанали да навлизат във вътрешността над сушата " - изясни Дейвид Райт от националния университет в Сеул. 

Превръщането на Северна Африка в пустиня се свързваше с разширението на земите с ниска растителност. Дейвид Райт обаче преглежда археологически данни от региона и открива, че придвижването на ранните овчарски общности по р. Нил следва от близко разпространението на ниската растителност.

Според Райт и сътрудниците му въвеждането на отглеждането на животни в Северна Африка преди повече от 8000 години е трансформирало растителността в региона и е потиснало растежа на по-големи шубраци и дървета. Намаляването на растителността оголило по-голяма повърхност и тя станала по-рефлективна.

Това трансформирало атмосферните условия. Промените понижили въздействието на сезонните мусони и това в допълнение лимитирало растителността и улеснило настъпването на пустинята.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР