Кореспондентът за Балканите независимото руско издание Новая газета - Генадий

...
Кореспондентът за Балканите независимото руско издание Новая газета - Генадий
Коментари Харесай

България е разделена на две. ``Новото`` и ``старото`` в схватка на фона на руската ``спецоперация`` в Украйна |

Кореспондентът за Балканите самостоятелното съветско издание " Новая газета " - Генадий Габриeлян, посвещава днешния си разбор на България. Журналистът разказва обстановката у нас в светлината на войната в Украйна. Публикуваме материала му в превод на Янка Петкова.

Нощта на 17 против 18 март не е най-хубавата в живота на досегашния министър председател на България Бойко Борисов, водач на главната опозиционна партия „ Граждани за европейско развиване на България “ (ГЕРБ). Семейната вечеря в дома му в историческото градче Банкя, покрай София, беше прекратена от подробен обиск, след който политикът беше арестуван и откаран в Главна дирекция  " Националната полиция ". По същото време някогашният финансов министър Владислав Горанов и прессекретарят на Борисов Севделина Арнаудова бяха задържани от органите на Министерство на вътрешните работи.

„ Никой не е над закона! “ – незабавно възкликна във Facebook профила си наслeдникът на Борисов на премиерското кресло - Кирил Петков. И избърза: единствено след едно денонощие и тримата арестувани бяха освободени, без да им предявят обвинявания.

„ Прокуратурата още веднъж работи като адвокатура - призна с мъка Петков, - за следващ път ставаме очевидци на бойкот от нейна страна. “ Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера, съобщи, че прокуратурата е скрила данни от българския народ.

Арестът, който възроди известността на Борисов, беше пояснен от вицепремиера Асен Василев с взаимноизгодни покупко-продажби сред Борисов и българския мултимилионер Васил Божков, по прякор Черепа. Към момента на бягството на последния в ОАЕ, през февруари 2020 година, положението на този крал на хазарта и лотарията се оценяваше на 1 милиарда евро, което му отрежда безспорното първо място в България, а размерът на неплатените му налози доближаваше 300 милиона евро. Както стана ясно от думите на Асен Василиев, схемата „ рушвет против налози ”, осъществена от тези двама господа, е нанесла вреди на бюджета в размер на 555 милиона лв. (приблизително 280 милиона евро).

Подобни обвинявания, дадоха отговор от прокуратурата, " жестоко нарушават правилото за разделяне на управляващите и са политическа интервенция в активността на правосъдната власт ".

Харвардският ученик Петков преди малко означи 100 дни на власт. Както даде обещание преди парламентарните избори през ноември, които донесоха победа на неговата партия „ Продължаваме промяната ”, той хвърли ръкавицата на корупцията, гръбнакът, който държеше дванайсет години на власт Борисов и ГЕРБ. В началото на февруари Кирил Петков събра в директория имената на деветнадесет мегакорупционери в България и ги съобщи, както се изрази в Народното събрание, " на двадесетия " - основния прокурор Иван Гешев, дясната ръка на Борисов.

Премиерът тогава повтори, че основният прокурор би трябвало да подаде оставка. Самият Гешев неведнъж е заявявал, че не вижда причина за това.

България заема едно от първите места по получени евросредства на глава от популацията, само че държи шампионата и по корист с тях. В навечерието на ареста на Борисов, министър председателят Петков се срещна с основния прокурор на Европейския съюз, някогашния основен прокурор на Румъния Лаура Кьовеши. Задачите на нейния отдел, образуван през лятото на 2021 година, включват битката с корупцията, прането на пари и злоупотребите с еврофондове.

Кьовеши заяви, че европрокуратурата е получила рекорден брой сигнали от България - както от институции и организации, по този начин и от публицисти и елементарни жители. В момента има 100 и двадесет случая на измами с европейски средства, които се проверяват, свързани главно с държавни поръчки, аграрни дотации, строителни измами и Коронавирус.

Главният прокурор на Европейски Съюз високо оцени решението на българския кабинет да се трансформира в " точка за контакт " за разговор с Европейската прокуратура. Трудно е да се предскаже какви са вероятностите на подобен невиждан план – „ Ваш личен прокурор “ – изключително в случай че се има поради, че Европейската прокуратура може да организира лични следствия на национално равнище, да издава заповеди за арест и да повдига обвинявания. Ясно е единствено, че острата борба сред кабинета и основния прокурор ще продължи.

Друга линия, разделяща България на две, към този момент е в бойната зона - по украинския фронт.

Традиционно положителното отношение на българите към Русия търпи промяна. 40% са трансформирали мнението си за нея в отрицателна посока поради " специфичната интервенция " в Украйна, сочи изследване на организация Trend, извършено от 5 до 12 март. Само 16% считат, че съветските военни дейности в Украйна са оправдани; 61% са на противоположното мнение.

По-рано беше обявено, че през първите четири дни на военните дейности в Украйна съветският президент Владимир Путин, който има висок рейтинг в България от години, бързо губи известността си. През 2020-2022 година 58% от българите му дават позитивна оценка, в този момент тази цифра е намаляла съвсем на половина - до 32%, а неодобрението се е нараснало повече от два пъти - от 20% на 48%, сподели изследване на Alpha Research. Безпрецедентното обединяване на европейските страни в общи наказания против Русия и помощ за Украйна, се счита за вярна политика от 63% от българските жители.

На 15 март българският президент Румен Радев, който завоюва първите си президентски избори през 2016 година с поддръжката на Българската социалистическа партия и постоянно е избягвал директните рецензии към Кремъл, на среща в Букурещ с румънския президент Клаус Йоханис, сподели:

  " Каквато и да е предисторията, какъвто и да е претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и големите премеждия ".

В българския парламент се води яростна битка по какъв начин да се/да не се помогне на Украйна. Лидерът на Българската социалистическа партия, която е част от ръководещата коалиция, Корнелия Нинова, се гордее, че посредством и на нейните старания Украйна няма да получи нито една каска, да не приказваме за самолетите СУ-29 руско произвеждане, които и до момента са на въоръжение в България – " с цел да не станем част от войната “.

" Десетки страни към този момент оказват помощ на Украйна, възрази Христо Иванов, съпредседател на Демократична България, което не ги въвлича във военни дейности. Но в случай че Путин успее да ревизира интернационалния ред, „ това радикално ще промени изискванията на националната сигурност на България, и би трябвало да се запитаме къде сме в листата на евентуални центрове на дестабилизация, формиран от Путин – в челната петица или в десетката. “

Премиерът Петков означи дипломатично - " България не може да съобщи самолетите на Украйна, даже и единствено тъй като няма с какво да пази личното си небе. "

Въпреки това той съумя да прокара в съдружния кабинет промяната на Стефан Янев - военният министър, който прикани да не се употребява думата, неразрешена в Русия, за наименуване на протичащото се в Украйна. Новият шеф на военното ведомство стана Драгомир Заков, професионален посланик и непрекъснат представител на България в НАТО.

В края на предходната седмица той одобри тук американски си сътрудник Лойд Остин – двамата се договориха да включат в българската бойна група, която е разполагаем на взаимното командване на НАТО, „ съюзнически “ детайл – американската бронетанкова рота Stryker. Тя към този момент дойде в България за взаимни учения. „ Лойд Остин си отиде, а нашият министър председател остана да си играе в пясъчника умислен “, означи Росен Йорданов, член на Управителния съвет на Евроатлантическия център по въпросите на сигурността:

„ Посещението на военния министър на Съединени американски щати в София ще влезе в историята като следващото угодничество, на което се подложихме като нация. Нежеланието да се окаже помощ с оръжие на украинския народ... може да се отнесе към решенията, които ни слагат на дъното на морала и благоприличието. "

Двойствеността на българската еднаквост – принадлежност към Голяма Европа, от една страна, и корупцията, чиято конструкция неведнъж е сравнявана с тази в Русия, от друга; участието в НАТО с взор към Москва и страхът да не я разгневят, са тясно свързани с явлението " русофилия ", което доайенът на българската социология, 80-годишният професор Георги Фотев, изяснява по този начин:

„ Русофилите са неповторим български феномен. Няма нито една европейска нация или страна с толкоз забавно събитие. Русофилството не е просто обществена група или общественост, която благоговее пред друга национална просвета. Русофилството в България е политическо събитие, било то официално (в разнообразни политически проекти) или неофициално. Политическата природа на русофилството внася фундаментално разединение в страната. ”

И въпросът не е в това, че, както някои са склонни да имат вяра, България има намерение да седи на два стола постоянно. Тя към момента не е способна дефинитивно да се прехвърли от единия на другия, само че вихърът на историята движи този развой напред.

Генадий Габриeлян, сътрудник на  за Балканите

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР