Коренна промяна в начина, по който Столична община провежда обществени

...
Коренна промяна в начина, по който Столична община провежда обществени
Коментари Харесай

Борис Бонев: Частници пишат правилата на обществените поръчки в София

Коренна смяна в метода, по който Столична община организира публични поръчки, изиска общинският консултант  Борис Бонев, който е водач на гражданската организация „ Спаси София “. Като причина той уточни наблюдението, че сега критериите за избор на победител в огромна част от процедурите се пишат не от администрацията в столицата, а от частни компании, които се готвят да вземат участие в тях. „ Обществените поръчки в София, без значение че множеството от тях са законни, са източник на корупция и ощетяване на публичния интерес. И за това не е отговорен законът, а тези, които пишат документите и организират търговете “, разяснява той.

Преди дни Бонев изнесе данни за основни аномалии в публичната поръчка за построяването и поддръжката на уличното осветяване в столицата. От тях стана ясно, че частната компания „ Лог Сиберия “ взима по 5755 лева за построяването на махленски дирек, а цената на друго частно сдружение - „ Улично осветяване “, е по 1587 лева за същата активност. Със същия контракт Столична община се е съгласила също по този начин да заплаща по 854 лева за монтаж и ремонт на единица коледна декорация в столичния регион „ Оборище “, до момента в който за същото в „ Средец “, за който дава отговор „ Улично  осветление “, цената е 172 лева, сподели Бонев. За издигането и слагането на светещ детайл върху махленски дирек пък „ по-евтината " компания е взимапо 55 лева, а „ по-скъпата “ – 421 лева

Сред заложените точки при реформирането на състезанията в столицата Бонев показва цялостна смяна на документите, по която се организират публичните поръчки. „ Залагане на съответствие цена - качество, което не позволява свръхцени да бъдат обезщетени със субективни качествени критерии. Така внезапно ще бъде понижен и корупционният риск “, стимулира се самостоятелният общински консултант.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР