Континентален Китай е един от търговските партньори на България и

...
Континентален Китай е един от търговските партньори на България и
Коментари Харесай

Пет години европейска подкрепа за българските фирми в Китай

Континентален Китай е един от комерсиалните сътрудници на България и правата върху интелектуалната благосъстоятелност са определящ фактор за основаване на такава търговия

Европа изнася технологии и ноу-хау, само че в случай че предприятията от Европейски Съюз не бъдат предпазени, може да станат жертва на нарушавания. Защитата и правоприлагането на правата върху интелектуалната благосъстоятелност (ПИС) са главно предизвикателство за предприятията от Европейски Съюз, които желаят да разширят активността си на нови пазари.

През 2021 година с експорт на стойност 1 120 милиона евро България е търгувала главно с фабрични произведения — основно цветни метали и произведения от метали на стойност 601 млн. евро (54% от износа за Китай), сурови материали — основно железни руди и железни боклуци на стойност 203 млн. евро (18% от износа за Китай), и храни и живи животни — основно фуражи за животни и зърнени храни на стойност 121 млн. евро (11% от износа за Китай).

Към 1 януари 2020 година в действие са били 1,6 милиона регистрации на марки на Европейския съюз (марки на ЕС), съдържащи над 4,4 милиона свързани класове артикули и услуги, като междинният ритъм на годишния растеж е 5,6% (2010—2019 г.). Мнозинството от поръчките за марки на Европейски Съюз са траяли да идват от територията на Съюза, като техният междинен дял е 68,3% от общия брой подадени поръчки. Германия е заемала водещо място с най-вече подадени поръчки в Европейски Съюз и в света, следвана от други огромни стопански системи в Европейски Съюз като Италия, Испания и Франция. Информация за България може да се откри.

Във връзка с равносметката на достиженията изпълнителният шеф на EUIPO Кристиан Аршамбо съобщи:

" През последните пет години IP Key China съпътстваше бизнесмените, дребните и междинните предприятия, научните откриватели и креативните мислители, с цел да пази интелектуалните активи, които обезпечават бъдещето на тяхната стопанска активност в Китай. С неспокойствие чакаме да продължим да играем значима роля в укрепването на механизма за разговор по въпросите на интелектуалната благосъстоятелност, който е значителен аспект за възстановяване на прозрачността и предвидимостта на системите за ИС. "

Проектът допълваше разговора и работната група по въпросите на ИС сред Европейски Съюз и Китай, координирани от двете страни. В сходство с него тези действия изведоха фактически на напред във времето ползите на предприятията от Европейски Съюз посредством реализиране на прогрес в обмена с Китай по въпроси, свързани с превъзмогването на съответните провокации във връзка с правата върху ИС.

По мотив на деветото издание на стопански и търговски разговор на високо ниво сред Европейски Съюз и Китай, извършен през юли 2022 година, изпълнителният заместник-председател и член на Европейската комисия, отговарящ за търговията, Валдис Домбровскис акцентира:

" Много е значимо да се подсигуряват същински идентични условия на конкуренция за сдруженията от Европейски Съюз, които реализират активност в Китай. Европейски Съюз и Китай са основни търговски сътрудници и би трябвало да продължим разговора между тях, с цел да осигурим по-голямо доближаване на Китай към стандартите на Европейски Съюз и интернационалните стандарти за отбрана на ПИС. "

Постижения

През последните пет години работата на IP Key China е била ориентирана към улеснение на пазарния достъп за компаниите, предприятията и новаторите от Европейски Съюз чрез съдействие с китайските органи, икономически асоциации и други обществени и частни заинтригувани страни. Този принос беше сбъднат посредством възстановяване на разбирането на пазара и рационализиране на използването на законодателството в региона на ИС и на системите за правоприлагане в региона на ИС в Китай.

Предоставените от IP Key China надеждни оценки на китайското законодателство хвърлиха светлина върху значителните разлики по отношение на съответното законодателство в региона на интелектуалната благосъстоятелност в Европейски Съюз. В разбора бяха обхванати необятен кръг аспекти, да вземем за пример ответните ограничения по отношение на подправянето и пиратството, производствата по разногласия, свързани с ИС, общите положения, свързани с правоприлагането в региона на ИС, и други потребни данни, които бяха предоставени на вниманието на европейските предприятия.

Освен това планът се включи в в допълнение съдействие с Китай след подписването на двустранното съглашение сред Европейски Съюз и Китай, чието предопределение беше да се защитят 100 европейски географски инструкции в Китай и 100 китайски географски инструкции в Европейски Съюз.

IP Key China даде и значителен принос по отношение на консолидираното на данните за марки, предоставени от Китайската национална администрация по интелектуална благосъстоятелност (CNIPA), в резултат на което над 32 милиона китайски марки станаха налични в инструмента за търсене и. През 2020 година EUIPO и CNIPA подписаха съглашението по отношение на обмена на информация за марки, с което се договориха за съвместен продан на данни по отношение на китайски.

Освен това бяха проведени поредност от семинари и прояви, като в същото време в интерес на сдруженията от Европейски Съюз бяха предоставени разполагаем безвъзмездни образования онлайн и на място от специалисти в региона на ИС, изявления, осведомителни листове по отношение на китайския пазар и случаи от практиката. Междувременно от основаването си през 2008 година денонощната услуга на осведомителното бюро за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност за МСП в Китай дава отговор на съответни въпроси за даване на услуга за помощ на първа линия в региона на ИС за дребните и междинните предприятия, които реализират активност на китайския пазар или имат намерение да получат достъп до него.

Защо Китай?

Континентален Китай е един от основните търговски сътрудници на Европейски Съюз и правата върху интелектуалната благосъстоятелност са определящ фактор за основаването на такава търговия от страна на компаниите от Европейски Съюз.

През 2021 година Китай е третият по величина сътрудник за експорт на артикули от Европейски Съюз (10,2%), като сдруженията от Европейски Съюз изнасят размер на стойност 223,4 милиарда евро за Китай и с машини и транспортни средства (52 % от износа за Китай), други фабрични произведения (20%) и химикали (15%).

Трите най-големи експортьорки за Китай от Европейски Съюз са Германия (104 655 милиона евро), Франция (24 028 милиона евро) и Нидерландия (15 906 милиона евро).

Ангажираността на Европейски Съюз с Китай в региона на търговията се управлява от, в които се предизвикват взаимността, идентичните условия на конкуренция и лоялната конкуренция.

Предизвикателства

През последните години е реализиран забележителен прогрес във връзка с законодателството. Голям принос за това имат механизмите за разговор, ангажирането на огромни мрежи от заинтригувани страни и IP Key China. В доста области отбраната на ПИС и правоприлагането в тази област към момента не са задоволително ефикасни и не престават да съществуват провокации като липса на бистрота и незадоволително правоприлагане в региона на. Съществуват обилни терзания по-специално във връзка с тълкуването на условията за патентоспособност, неналичието на задоволителна правна отбрана от недобросъвестно подаване на поръчки за регистрация на марки и отбраната, която се дава за комерсиалните секрети. Нововъзникваща паника е обвързвана с даването на убеденост за заслужено и недискриминационно отнасяне в каузи в региона на конкуренцията, формирани против задгранични носители на права.

Бъдещето

В идващия стадий на плана IP Key China ще се прегледа постигането на прогрес в доближаването на стандартите на Китай, на Европейски Съюз и интернационалните стандарти за отбрана на ПИС с по-силен акцент върху обвързваните с правоприлагането аспекти. Ще се обърне внимание и на укрепването на партньорствата и стратегическата ангажираност с предприятията, осъществяващи активност в Китай, както и с браншови асоциации. Бъдещите старания ще бъдат ориентирани и към обезпечаване на по-силно присъединяване на секторните институции в Европейски Съюз и неговите страни членки в партньорски продан с китайските им сътрудници по тематики от съвместен интерес.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР