Консултациите при президента бяха твърде странни, ако изобщо могат да

...
Консултациите при президента бяха твърде странни, ако изобщо могат да
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Президентът свика консултации по армейски, партиите имаха нужда да разговарят

„ Консултациите при президента бяха прекомерно странни, в случай че въобще могат да бъдат наречени по този начин “, разяснява срещите на " Дондуков " 2 сред Румен Радев и парламентарно показаните партии политологът Огнян Минчев в ефира на БТВ.

След като държавното управление на премиера Кирил Петков публично внесe оставката си в Народното събрание в първия ден от новата седмица, президентът свика стремително съвещания за старт на конституционната процедура по връчване на проучвателни мандати за сформиране на ново държавно управление в границите на настоящия парламент. Огнян Минчев дефинира метода на президента да извика партиите на диалози още в понеделник като „ армейски “.

„ В понеделник сутринта президентът разгласи общ брой на партиите по обяд и изиска тяхното наличие. Това е един армейски метод към влизането в диалози с политическите партии. Не е допустимо при толкоз къс интервал на предизвестие да се провеждат поредни и сполучливи съвещания. Самите партии имаха потребност да беседват между тях в съответната обстановка “, сподели Минчев.

Обявяването на края на консултациите също е бил припрян ход от страна на Радев, счита политологът:

„ Той разбра отхвърли на Българска социалистическа партия и Политическа партия да се явяват незабавно по негово приучване като някакъв вид практикуване на власт от тяхна страна и не закъсня и той самият да упражни власт във връзка с тях “.

„ Политическото време постоянно е скъпо, само че когато каниш някого на среща, би трябвало да му дадеш опция да настройки графика си към опцията за сходна среща и да договориш времето за среща с него. Не може да обявиш общ брой по армейски метод след два или четири часа, откакто си решил да събираш партиите “, сподели още той.

Парламентарните партии би трябвало да създадат доста добра оценка на обстановката и да се опитат да надраснат разграничителните линии между тях, тъй като новата конюнктура го изисква, сподели още политологът:

„ Намираме се в една напълно нова обстановка с висока инфлация, с война и в тази обстановка е належащо да бъдат преструктурирани целите, на основата на които обособените партии ще построяват своите контакти и своите съдружни съглашения “.

Разумно и допустимо е в границите на сегашния парламент да се сътвори една коалиция, която да избегне следващите предварителни избори, тъй като в случай че те бъдат извършени, в идващия парламент ще забележим същите политически сили, които ще би трябвало да вършат същите старания, счита Огнян Минчев.

„ Ако изискването да бъде основано едно работещо ново държавно управление е да се контракти нов министър председател или нова формула на властта, съгласно мен си костват напъните, тъй като след изборите, когато те бъдат извършени, ще изпаднем в безусловно аналогична обстановка на тази, в която сме сега, в случай че не и по-лоша “, сподели професорът.

Той не изключва опцията ГЕРБ-СДС да бъде част от нова коалиция, в случай че такава успее да бъде формирана в границите на сегашния парламент, а настояванията на " партиите на смяната " ръководителят на партията Бойко Борисов да не е на първа линия, също могат да бъдат контрактувани в името на реализиране на оперативно съдействие.

Ако кабинет в границите на това Народно заседание обаче не може да бъде формиран, България ще се окаже пред нови предварителни избори, а до тогава ще би трябвало да бъде назначен нов длъжностен кабинет, който да ръководи страната.

Управлението на длъжностен кабинет е „ отживялост “ и неразбирателство “, счита Минчев – механизмът е очакван в българската конституция още в зората на демокрацията, а 32 години България има потребност от смяна, която да накара партиите да влизат в разговор свободно и да стигат до общо решение, без да са нужни външни старания (усилията на президента), с цел да образува ново държавно управление.

„ Проблемът на българската президентска власт е, че нейните граници са прекомерно разтегливи. След митинга от 2020 година първото служебно държавно управление на президента Радев надвиши, съгласно някои оценки трагично, пълномощията на един длъжностен кабинет, който би трябвало да реализира оперативно ръководство на страната и да приготвя идващите избори. Този първи длъжностен кабинет на президента потегли да сменя всички шефове на държавните служби, потегли към развой на действителна промяна на властта – както лична, по този начин и структурна, във всички институции на страната с опит тази промяна на властта да бъде легитимирана преди самите избори, в границите на служебния кабинет, с революционни условия: ние отстраняваме корумпираните и слагаме некорумпирани. Това е нелегитимно от позиция на Конституцията “, разяснява проф. Огнян Минчев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР