Консулът ни в Хага Свилен Илиев, чийто мандат беше предсрочно

...
Консулът ни в Хага Свилен Илиев, чийто мандат беше предсрочно
Коментари Харесай

Свилен Илиев събирал такса „коронавирус“ за ограда

Консулът ни в Хага Свилен Илиев, чийто мандат беше предварително преустановен поради събиране на противозаконни такси от жители, е имал и предходни прегрешения, съобщи на брифинг в Министерския съвет външният министър Екатерина Захариева.

Тя уточни, че за така наречен такса „ ковид “ от 5 евро за българи и 10 евро за чужденци във Министерство на външните работи разбрали на 6 април. „ Веднага, сега, в който е схванал посланикът и дирекция „ Консулски връзки “ в София, със мнение на Правна дирекция му е обяснено, че това е жестоко нарушаване на редица закони “, изясни Захариева.

Тя била известена с отчет от непрекъснатия секретар на идващия ден. „ Това не е първото нарушение на въпросния консул, само че за първи път си разрешава да събира такива такси “, добави външният министър.

Обяснението на дипломата било, че желал да събере пари за заграждения към консулската работа. Захариева обаче сподели, че посланикът към този момент е почнал процедура за потребление на такива уреди чартърен.

„ Много се надявам, че това няма да докара до уронване на престижа на консулските служите, те са също на първа линия “, съобщи Захариева. Тя уточни, че сътрудниците ѝ работят ежечасно, с цел да облекчат прибирането на българските жители.

По думите ѝ консулските служби сега работят единствено за незабавни случаи. Именно такива са били тези на българин и на чужденец, за които е потвърдено, че са били карани да заплащат противозаконната такса.

Междувременно от прокуратурата оповестиха, че те не са сезирани по отношение на изнесената в средствата за всеобщо осведомление информация за провинилия се консул.

Съгласно член 205 от Наказателно-процесуален кодекс, отговорност на длъжностното лице, на което му е станало известно осъществяването на закононарушение от общ темперамент, е неотложно да уведоми органа на досъдебното произвеждане, както и да се подхващат нужните ограничения за опазване на данните за закононарушението.

В този смисъл, обвързване на органа, командировал лицето, е неотложно да сезира прокуратурата за откритото, споделят от държавното обвиняване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР