Конституционният съд трябва да се произнесе днес по казуса с

...
Конституционният съд трябва да се произнесе днес по казуса с
Коментари Харесай

Пада ли главата на Кирил Петков? Решава съдът

Конституционният съд би трябвало да се произнесе през днешния ден по проблема с двойното поданство на Кирил Петков, оповестява БГНЕС.

Петков беше назначен за министър на стопанската система в служебното държавно управление на Румен Радев, което стартира работа през май.

През лятото стана известно, че той има двойно поданство, което съгласно законите на България не му разрешава да заема върховен държавен пост. Петков съобщи, че на 21 април е подал заявление до канадските управляващи, с което се отхвърля от това поданство. Няколко месеца по-късно той заяви, че разполага с документи, съгласно които не е канадски жител.

Конституционен съд беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно заседание с искане за определяне на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, обвързвана с назначението на Петков.

Съдът позволи за разглеждане това искане. Образувайки делото, съдът изиска документи от президента, министерствата на правораздаването и на външните работи и от самия Петков.

На последното си съвещание на 12 октомври Конституционният съд остави без почитание настояването на Кирил Петков за конституирането му като заинтригувана страна по делото и без разглеждане настояването му за събиране на други доказателства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР