Консорциумът Rapidus, сформиран от група японски компании, възнамерява да създаде

...
Консорциумът Rapidus, сформиран от група японски компании, възнамерява да създаде
Коментари Харесай

Консорциумът Rapidus обмисля да излезе на борсата, за да пусне 2nm чипове в Япония

Консорциумът Rapidus, образуван от група японски компании, има намерение да сътвори всеобщо произвеждане на чипове, употребяващи 2-nm технология, през втората половина на това десетилетие на остров Хокайдо. Докато компанията интензивно търси източници на финансиране и в случай че на стадия на изследването е подготвена да разчита на държавна поддръжка в доста връзки, тогава е подготвена да излезе на фондовата борса, с цел да провежда всеобщо произвеждане на чипове.

Според Rapidus, представени от Kyodo, компанията ще се нуждае от близо 15 милиарда $, с цел да овладее напредналата литография, като в тази област се надява на дълготрайна поддръжка от страна на японските управляващи и своя софтуерен донор – американската корпорация IBM. В същото време, развиването на всеобщото произвеждане на 2-nm чипове от страна на Rapidus ще изисква съвсем един и половина пъти повече средства и компанията чака да ги получи посредством стартиране на лични акции на фондовата борса.

Японските управляващи към този момент се съгласиха да усилят финансирането за новосъздадената японска компания от първичните 500 милиона $ на 2,3 милиарда $, само че Rapidus демонстрира положителни апетити, като приказва за нуждата да влага към 54 милиарда $, с цел да овладее всеобщото произвеждане на 2nm чипове в Япония. Ако една компания успее да набере най-малко 22 милиарда $ на фондовата борса, то това към този момент ще я приближи до постигането на задачата, която се дефинира повече от политически фактори, в сравнение с от стопански. В средата на 80-те години на предишния век Япония беше водещ състезател на международния пазар на полупроводниците, а в този момент локалните компании се задоволяват с преобладаващо зряла литография и непретенциозен пазарен дял.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР