Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много

...
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много
Коментари Харесай

Kонопеното семе е ценна за здравето храна

Конопът е измежду най-ранно култивираните от хората храни. Расте доста бързо. Притежава извънредно здрави нишки и е едно от най-богатите растения във връзка с потребни за организма ни субстанции. В предишното това растение е служело за изработка на облекло, на въжета за корабоплаване, на високо качествена хартия. Днес огромна част от нас го свързват единствено с упойващото му деяние на веществото тетрахидроканабинол в някои сортове (Cannabis sativa) и го одобряват само като слаб опиат. Семената на растението Cannabis обаче не съдържат упойващото вещество и са доста потребни за здравето

Семената - тяхното наличие и свойства.

Да стартираме от тук - въпросът, който тревожи съвсем всички, а точно упоменатият към този момент тетрахидроканабинол(още THC). Това вещество съставлява по-малко от % от наличието на растението. За сметка на това пък конопеното семе е едно от дребното семена, което съдържа и хлорофил. Общо са познати към 40 сорта коноп. Онези от тях, които са отглеждани за произвеждане на нишки и семена съдържат по-малко от 0.2% THC.

Конопеното семе е натурално, не съдържа алергени, глутен и лактоза. Дори се смята за съвършен сурогат на рибата. Твърди се, че единствено водорасли като спирулината, синьозелени водорасли и морският фитопланктон го превъзхождат по наличие.

Конопеното семе е една от най-богатите на нутриенти храни- съдържа омега мастни киселини, амино киселини, витамини и минерали. Протеините в конопените семки съдържат всички 8 съществени аминокиселини. Особено важен се оказва протеинът едестин, който е към 65% от семето и е най-лесно усвоимият протеин в хранителната верига. Именно този протеин прави конопа неповторимо по типа си растение. Конопеният протеин има всички потребни свойства на конопено семе и е доста подобаващ за консумация от хора, които водят динамичен метод на живот. Той е богат на витамини, минерали и ензими. Препоръчва се на дами със суха кожа и коса, както и на такива в интервал на менструация и менопауза.

В състава на семената влизат фибри, витамините А, Е, В1, В2, В6, D и К, както и минералите калий, калций, магнезий, сяра, манган, желязо, цинк, силиций, хром и германий.

Конопеното семе (при постоянна употреба) поддържа клетките в чудесно здраве. То усилва издръжливостта на организма и е превъзходен източник на пълностоен белтък.

Още защо може да хапваме конопено семе

намален имунитет- протеинът едестин тук има основна роля
болести на нервната система- конопеното семе подкрепя здравето на мозъчните кафези
влошено зрение
високо кръвно налягане- доста го намалява
неприятно храносмилане- с помощта на фибрите си, конопените семена поддържат храносмилателната ви система в отлична форма
неприятен холестерол- есенциалните мастни киселини в конопеното семе извеждат холестерола от кръвта и по този начин предотвратяват образуването на плака в артериите.
елементарно нараняема кожа, акне, псориазис
затруднено уриниране
с помощта на извънредно редките гамалинолееви киселини, които се съдържат в конопените семена, се лекува ревматичен артрит и диабетични невропатии

“Конопеното семе се предлага в два разновидността – белено и небелено. ”

Беленото конопено семе е вътрешността, която остава след премахването на люспата т.е. конопената ядка. Беленото конопено семе е превъзходна храна, която може да консумирате непосредствено, да го поръсвате върху салати и разнообразни ястия, сосове и фрешове. Тази „ фалшификация ” сигурно ще ви подари с доста здраве и сила.

Небеленото конопено семе не е уместно за директна консумация, заради обстоятелството, че външната обвивка е много твърда и остра. Затова то се употребява главно за поникване и за подготвяне на конопено брашно и мляко. Преимущество на небелените конопени семена е, че те са по-трайни и са с по-голямо наличие на минерали и неразтворими фибри.

Противопоказания
На първо място- дами, не забравяйте, че конопеното семе е източник на огромни количества фитоестрогени, които в огромни дози са рискови за нас.
На второ място- продължителната и несъразмерна консумация на тези семена, може да докара до кръвоизливи и разстройство.

Дозировка
Оптималното количество, което може да приемате на ден е към 40 грама, като би трябвало да спазвате и избрана дълготрайност на банкет, която не трябва да надвишавате, с цел да не стигнете до страничните резултати. И схваща се- консултацията със експерт преди да започнете да се лекувате с този естествен артикул, е наложителна.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР