“Конкурсът “Кмет на годината” дава възможност на българския кмет да

...
“Конкурсът “Кмет на годината” дава възможност на българския кмет да
Коментари Харесай

Боян Томов: С “Кмет на годината” се виждат добрите идеи, проекти и инициативи в общините

“Конкурсът “Кмет на годината” дава опция на българския кмет да се изяви посредством хрумвания, планове и начинания, които е правил през годината. Идеята е повече да се приказва за българските градове и какво се случва в тях.

Целим посредством платформата „ kmetnagodinata.bg “ да се демонстрират положителните практики на кметовете.”

Това разяснява пред стратегия “Христо Ботев” уредникът на състезанието “Кмет на годината” и притежател на уеб страницата Kmeta.bg и вестник КMETA.bg Боян Томов – медии, които доближават и отразяват работата на всички общини в страната.

За 9-а поредна година състезанието дава опция на хиляди жители да създадат своя избор на платформата „ kmetnagodinata.bg “ в 7 категории. Стари и нови кметове още веднъж ще премерят сили и ще сверят часовниците си с целите на жителите.

13 октомври е последният ден за гласоподаване в националния конкурс „ Кмет на годината “. Всеки, който не е дал вота си, може да го направи до края на днешния ден на платформата kmetnagodinata.bg.

“В конкуренцията може да се гласоподава за 261 общини, защото в 4 общини тази година имаше изключителни избори. Хората може да гласоподават, както за техния град, по този начин и за друго обитаемо място, което са посетили и ги е впечатлило”, изясни Боян Томов.

“Всеки триумф е подбуден от метода, по който работиш – дали го правиш със сърце и с душа, или поради друго. Много е значимо всеки градоначалник да бъде покрай жителите на обитаемото място, което управлява”, счита уредникът на състезанието.

“Първият “Кмет на годината” беше част от едно общо заседание на Националното съдружие на общините. Тогава наградихме няколко общини и дребните общини ни упрекнаха, че ги забравяме. Поучихме се от тази неточност и в този момент даваме опция да се гласоподава за дребна, междинна и огромна община.

От две години за жалост нямаме присъствена гала, а единствено телевизионна продукция, само че се надявам, че през 2022 година, когато е 10-ата гала на състезанието, да можем да споделим страстите онлайн с доста хора”, разяснява Боян Томов.

Според него състезанието предизвика градоначалниците да бъдат по-активни, а в случай че в дадена категория, нямаш нито една номиация, значи имаш някакъв проблем.

Боян Томов счита, че кметското кресло се печели от човек, който работи ръка за ръка със съгражданите си и има сила и хъс за развиване и смяна. “Тези, които в един миг към този момент не са кметове, остават да живеят в обитаемото място, което са управлявали, и би трябвало да са се постарали да направият положителни неща. Това би трябвало да го следим и в политиката на национално ниво”, добави той.

“Местната власт работи мъчно, тъй като от 20-30 години се приказва за децентрализация и по-малка интервенция, само че имаме доказателства за общини – и в дребна, междинна и огромна община, че в случай че имаш предпочитание, добър екип и хрумвания, можеш да реализираш планове, с които жителите да се удовлетворени. Един човек, който може да завоюва, печели с помощта на съгражданите си и гостите на града”, уточни още уредникът на състезанието.

“Аз и моят екип се гордеем с това, че много кметове в разнообразни мероприятия акцентират, че са получавали премия “Кмет на годината”. Винаги съм желал на национално равнище общините да бъда по-активни, те са дейни на районно равнище. Трябва да приказваме на национално равнище за развиването на градовете, за проблемите им, за децентрализацията. Има доста значими проблеми, които не могат да се разясняват на районно равнище, те би трябвало да излязат на национално”, сподели още Боян Томов, като отвори и тематика за размисъл.

Източник: kmeta.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР