Конкретни финансови и медико-статистически показатели ще следи Министерството на здравеопазването

...
Конкретни финансови и медико-статистически показатели ще следи Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Болниците ще съгласуват с МЗ обществени поръчки над 100 000 лв.

Конкретни финансови и медико-статистически индикатори ще следи Министерството на здравеопазването при държавните лечебни заведения и сложни онкологични центрове (КОЦ). Показателите залягат в Наредбата за стандартите за финансова активност на лечебните заведения с оферти за промени, оповестени на уебстраницата на Министерство на здравеопазването за публично разискване.

Ако предложенията бъдат признати, ведомството ще следи лечебните заведения за следното: настоящ финансов резултат, личен капитал, общи и просрочени отговорности, вземания и парични средства, претовареност на легловата база в проценти, брой минали пациенти на един ангажиран, както и междинна брутна работна заплата.

В случай, че дадена болница или КОЦ регистрира утежняване на индикаторите по отношение на миналата година, съответното лечебно заведение ще бъде сложено под необикновен контрол за интервал от три поредни тримесечия, като във връзка с него могат да бъдат подхванати „ всички възможни от закона ограничения за излекуване “, гласят текстовете.

С друго предложение се усилва сумата по цената на публичните поръчки в областта на строителството, които лечебните заведения би трябвало да съгласуват със Здравното ведомство. След влизането на измененията в действие минималната сума ще бъде 100 000 лева без Данък добавена стойност, като досегашната е 70 000 лева без Данък добавена стойност. Промяната се прави с оглед изменените пазарни условия в бранш „ Строителство “ и нарастването на цените като цяло, прецизират от Министерство на здравеопазването в претекстовете към предложенията.

С оглед координиране с други нормативни актове пък някои от текстовете в Наредбата отпадат.

С всички препоръчани промени в Наредба 5 от 2019 година можете да се запознаете, а претекстовете към тях вижте.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР