Конфликтът на главния прокурор с политическия боклук мина в нова

...
Конфликтът на главния прокурор с политическия боклук мина в нова
Коментари Харесай

И циркът ще е страшен. Пазарлъкът, влиянието, войната - три извода от записа с Иван Гешев

Конфликтът на основния прокурор с " политическия отпадък " мина в нова фаза. След първичната борба пристигна и първото разобличаване за механизмите на политическо въздействие в правосъдната власт. Иван Гешев пусна пред медиите скришен запис, само че още веднъж не отговори на въпроси. Изводите от чутото са най-малко три.

Главният прокурор Иван Гешев е във война с “политическата мафия ”, която до неотдавна единствено се е опитвала да въздейства на прокуратурата, само че в последно време желае да я овладее “брутално ” и да го в профил. Следват послания и гаранции, изпратени през медиатор, които той като че ли приема, само че в действителност е решил да отхвърли.

Това твърди самият Гешев и споделя, че даже е влезнал в едновремешната си битност на действен служащ, с цел да изобличи подмолните зависимости в правосъдната власт. Първото “доказателство ”. Останалите забъркани в този сюжет към момента мълчат, само че съществуването на задоволително съвпадения с действителни персони и събития прави допустимо извеждането на най-малко три извода от обстановката.

В понеделник Гешев стартира втора поредна седмица с “изявление ” пред медиите без опция за въпроси. След като преди седмица и прикани “политическият отпадък ” да бъде “изметен ”, преди ден той пусна скришен запис от негов диалог с члена на Висшия правосъден съвет (ВСС) Йордан Стоев .

Заради същия запис неговият заместител Борислав Сарафов подаде сигнал в Софийската градска прокуратура. Междувременно Върховната касационна прокуратура стартира инспекция на изказванията от първото изказване на Гешев, който даде пояснения и по двете.

Публичното възпроизвеждане на записа в понеделник беше предшествано от няколко негови разяснения. Главният прокурор твърди, че не той е направил записа, само че все пак означи, че записването с телефон не е закононарушение. Каза също, че в последните дни, преди обществено да скъса оставката си, е лъгал всички, с които приказва, че има желание да напусне поста си, с цел да завоюва време.

Какви заключения можем да създадем от чутото в понеделник?

Първо , публиката няма по какъв начин да е сигурна, че Гешев в действителност не продължава да договаря с “политическата мафия ”, както самичък назовава партиите, които му желаят оставката. Той отхвърля да дава отговор на въпроси, фокусирайки изказванията си в изпращане на заплашителни послания, в които обаче към този момент не участва Движение за права и свободи.
Висш съдебен съвет работи под политически надзор и огромна част от членовете му са подвластни.
Второ , и изявленията на основния прокурор, и записът му със Стоев за следващ път удостоверяват обществено известните подозрения, че Висш съдебен съвет работи под политически надзор, огромна част от членовете му са подвластни и това води до режисирани кадрови решения. Като избора на основен прокурор, да вземем за пример.

Третият извод , който би могъл да се направи от последната поява на Гешев, е, че той явно към този момент извършва една от заканите си, записани скрито по време на диалога му със Стоев. Макар да твърди, че води диалога “професионално ”, като някогашен действен служащ, в него той се заканва, че “и прокуратурата ще спре да съществува, и страната ”, в случай че изискванията му не бъдат изпълнени.

Две седмици по-късно държавното обвиняване е разтресено от вътрешни обвинявания в изменничества и закононарушения, Сарафов се опасява за живота си поради “методите на господин Гешев ”, а Гешев самичък стартира запис, в който изрича съмнения, че политици са поръчали да бъде погубен.

На целия този декор наподобява, че бъдещето на парламентарното болшинство, на Висшия правосъден съвет, и на прокуратурата в действителност зависят от динамичността на подмолните връзки сред основния прокурор и водача на ГЕРБ Бойко Борисов .
Преговаря ли Иван Гешев?
По време на първото си изказване Гешев не загатна нищо за съществуването на запис от негова среща с Йордан Стоев. Той е един от шестимата членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които желаеха, откакто номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел се разгласи за оставката му, а Движение за права и свободи я поддържа.

Стоев беше излъчен от политическата квота в съвета - номиниран от “Атака ” и определен с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Преди да влезе във Висш съдебен съвет, той беше прочут като апелативния прокурор, удостоверил отхвърли на градската прокурорка Боряна Бецова депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски да бъде разследван за източването на “Корпоративна комерсиална банка ” (КТБ).

За съществуването на запис от диалог сред Гешев и Стоев се разбра от. В него се твърди, че Гешев е пуснал въпросния запис пред петимата си заместници и други прокурори на 15 май , директно преди да скъса оставката си пред медиите.
За да спечелиш време, тъй като всеки час е значим, би трябвало да покажеш избрани неща.Иван Гешев
В понеделник Гешев удостовери това, уточнявайки, че към оня миг към момента се е преструвал , че ще се отдръпна от поста. По думите му, “за да спечелиш време, тъй като всеки час е значим, би трябвало да покажеш избрани неща ”.

“Четвъртък, петък, събота, неделя - това, което върших, е - да убедя всички, в това число и сътрудниците си, за което се оправдавам, че съм подготвен да си подам оставката, или както ще видите по-късно - [че] ми би трябвало “достоен exit ”, сподели основният прокурор пред медиите.

Този израз фактически участва в записа, като от репликите на самия Гешев излиза наяве, че включва гаранции за сигурността на фамилията му, както и “че няма да ме треснат в този момент като си подам оставката ”.

Накратко, от записа, изработен на 14 май в двора на Гешев, се схваща, че човек, чието изложение изцяло съответствува с това на Борисов, изпраща медиатор при Гешев, пред който той да изложи своите условия, с цел да подаде оставка. Причината е, че политическата обстановка се е трансформирала и водачът на ГЕРБ към този момент не може да е “последен ” бранител на основния прокурор, тъй като ще бъде изолиран от останалите партии.

По време на записания диалог Стоев самичък се показва като “емисар ” и “вестоносец ”, загатва “нашия другар ”, пред който посредничи, само че не споделя име. Когато Гешев пита дали “основният мотор ” е “Бойко ”, членът на Висш съдебен съвет дава отговор: “Да, Банкята . ” Къщата на водача на ГЕРБ Бойко Борисов е в Банкя, а по-късно и двамата записани разискват, че от всичко случило се през последните десетина дни излиза, че “ГЕРБ командва Висш съдебен съвет ”.

Стоев споделя, че е схванал, че Гешев е получил “информация за гаранциите, за всичко ”, а той дава отговор, че в действителност е получил писмо със опасност , което е скъсал на две. На записа се чува по какъв начин основният прокурор става и носи нещо, което дава на члена на Висш съдебен съвет.

“Това са гаранциите и да знаеш какви гаранции ще получиш някой ден ”, прибавя иронично Гешев, след което двамата разискват стила на писмото.

Става въпрос за писмото със опасност против Гешев, което той твърди, че е получил след завръщането си от Съединени американски щати на 13 май . По думите му в него се споделя, че “някой ще натисне, откъс - “копчето enter ” - с някакви неща, с някакви видеоклипове ”, в случай че основният прокурор не подаде оставка до 10:00 часа на 15 май.

След това Гешев пита за какво са се развили толкоз бързо събитията, до момента в който е в чужбина, а Стоев му предава: “Това, което той ми сподели, сподели, вика, по този начин се получи, то е и истината, ние го знаем, че всички са против тебе. ”

“И в действителност той споделя, аз, вика, финален, седях финален, обаче вика, бях доста натиснат по простата причина, че изпадаме в изолираност. Това към този момент е от позиция на целенасоченост ”, прибавя членът на Висш съдебен съвет и акцентира, че “това приказваме за политическа изолираност ”.

Освен “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ), до момента в разнообразни моменти оставката на Гешев са желали и от “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и “Има подобен народ ” (ИТН). Единствените му обичайни бранители бяха от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те обаче също обърнаха позициите си в края на по-миналата седмица. Така се стигна и до оповестяване на, което се чака да поддържа държавно управление на Николай Денков с вицепремиер Мария Габриел с втория мандат.

От записания диалог обаче изцяло отсъства Движение за права и свободи , за чиито представители Гешев сподели в първото си изказване преди седмица, че “през годините ” не са оставили у него “впечатление, че взимат безпринципни решения, които в етичен аспект може би граничат с изменничество ”. По време на второто изказване на основния прокурор Движение за права и свободи не беше упоменато по никакъв метод.

Гешев обаче се закани, че ще изнесе още данни за “заговора против страната ” и “атентата против върховенството на закона ” в четвъртък пред Висш съдебен съвет, във връзка със сигнала на Сарафов.
Политическият надзор над Висш съдебен съвет
Основната тематика на диалога сред Гешев и Стоев е какво тъкмо ще се случи, откакто основният прокурор си подаде оставката, както желае “нашият другар ”.

От думите на двамата излиза наяве, че с този проект “е в час ” и председателстващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев , а Гешев допуска същото и за ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков .

“Прави се на три и половина. И Чолаков се прави ”, отбелязва Гешев, а Стоев дава отговор: “Еми, ти какво мислиш, аз ти споделих по телефона - сложиха ни го. ”

Следва въпрос от Гешев: “Кой щ
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР