Кончината на Елизабет ІІ очаквано прикова погледите на целия свят

...
Кончината на Елизабет ІІ очаквано прикова погледите на целия свят
Коментари Харесай

За забраната да държим подозрително сьомга или колко странни са всъщност британците?

Кончината на Елизабет ІІ предстоящо прикова погледите на целия свят във Англия и строгия погребален протокол по изпращането на Кралицата в последния й път. Наблюдатели разясниха, че даже да се намира пред финансов фалит, страната не би икономисала нито пени за тази 10-дневна обилна гала.

Защо това е по този начин? Защото традицията на Острова е по-важна от златото. Затова, наред с формата си на ръководство и мощната фигура на монарха в обществения живот, страната е известна (или не чак толкова) и с редица разнородни, от време на време чудати за актуалния свят порядки. Които Англия си харесва и ревниво си пази!
 GB 2
Всички към този момент знаят, че следва тотална промяна на банкнотите в страната. Занапред те към този момент няма да носят лика на кралицата, а на нейния правоприемник – крал Чарлз ІІІ.

Малко знае се обаче, че даже английските паспорти се издават от името на кралицата (а отсега нататък – на краля). А самият монарх няма потребност въобще да има подобен документ, защото не е належащо идентифициране на неговата идентичност. За сметка на това е безусловно наложително паспорт да има всеки кон на територията на страната.
 GB 3
Кралското семейство е в основата на публичния живот във Англия. Обединеното кралство е може би единствената страна в света, която няма собствен народен празник. Но сватбите на кралските особи се възприемат и означават като такива – всички си спомняме тържествата към венчавките на принцовете Уилям и Хари. Жителите на страната даже получават почивен ден в деня след сватбената гала. Като народен празник се отбелязва и рождения ден на кралицата (вече краля).

Всички към този момент прочетохме за коргитата – обичаните кучета на починалата Елизабет ІІ. Но надали мнозина знаят за любопитната възбрана, съгласно която елементарен домакински любим „ от народа “ няма право да се среща и чифтосва с подобен от кралското семейство. Въпреки че вероятността елементарен домакински любим да се срещне с кралски е доста дребна, това би било нарушаване на закон в Обединеното кралство.
 GB 4
Във Англия има действия, осъществявани на обществени места, които нарушават редица правила. Според закон от 1839 година стартирането на хвърчило по улицата не е позволено. Пускането на крави по улиците денем – също. Закон от 1867 година Забранява разходките на какъвто и да е добитък от 10 до 19 часа, в случай че няма особено позволение от полицейския комисар.

Транспортът също попада под строгите правила на закона. Не се позволява неспазването на реда в билетните центрове на метространциите. Нещо повече, според правилника на лондонското метро пропускането на опашката е закононарушение. Правилото е въведено, с цел да се избегне заплаха от конфликти сред хората преди качването на влака и по този метод да се провокират произшествия.
 GB 5
Не е позволено и пързалянето по по заледените улици. Колкото и да е занимателно плъзгането по леда с шейна или даже единствено с обувките, различен от странните закони на Обединеното кралство го прави нелегално.

 

Като закононарушение се класифицира и пострадването или убиването на лебед. По закон от далечния 12 век красивите птици принадлежат на кралицата и са неприкосновени. А още по-древен закон не разрешава да разнасяте дървени дъски по тротоара. Те могат да бъдат премествани, единствено в случай че се разтоварват от транспортно средство или се внасят в постройка. Разпоредбата е още от средновековието, когато каруците постоянно са били претоварвани и дървта са падали от тях, застрашавайки живота и здравето на пешеходците.

Макар в някои европейски страни просторите с цветни облекла по улиците да имат своя сексапил, във Англия тази домакинска активност е неразрешена. Простирането на пране през улицата може да донесе санкция в размер на 1000 паунда.

Друго “странно ” нарушаване е обвързвано с консумирането на алокохол в нощните заведения. Разбира се, то е възможно. Но от 1968 година се счита за закононарушение посетителят да бъде открит пийнал в бара. Сервирането на разположение в нетрезво положение също е нелегално съгласно версията на закона от 2003 година Тя гласи, че алкохолни питиета не би трябвало да се продават на клиент, който към този момент е пийнал.

Незаконно е да държите сьомга, до момента в който „ изглеждате съмнително “ - Може би най-странната от всички, тази наредба е разказана в раздел 23 от Закона за сьомгата от 1986 година и обгръща „ подозрителното боравене с риба “. Разбира се, ориентиран е основно към търговците на риба.

Облечени в полицейско облекло за Хелоуин? Не и във Англия. Полицаите и разбойниците са едни от най-популярните костюми за Хелоуин, само че на Острова това може да сътвори проблеми. Законът е явен - обличането и представянето за служител на реда или представител на въоръжените сили е закононарушение и даже може да ви вкара в пандиза. Тези нарушавания и санкции са записани в Закона за подправените документи на моряците и бойците от 1906 година и в по-новия Закон за полицията от 1996 година
 GB 6
Държава като Обединеното Кралство има дългогодишна правна история и редица странни закони, които по разнообразни аргументи не са били отменяни през годините. Останали и до през днешния ден, за всеобщо удивление, на тези чудати правила и закони се гледа както съществено, защото носят след себе си солидни санкции, по този начин и с доза (английски) комизъм.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР