В миналото Полша бе известна с броя на хората, които

...
В миналото Полша бе известна с броя на хората, които
Коментари Харесай

Как Полша обърна тенденцията на „изтичането на мозъци“

В предишното Полша бе известна с броя на хората, които напускаха страната, с цел да работят във Англия, Италия, Съединени американски щати и други по-богати страни.Но след години на постоянен стопански напредък образованите поляци се завръщат в родината си, в самобитно превръщане на наклонността, известна като " приключване на мозъци ". Това не би трябвало да е изненада: страната ще догони Англия по стопански индикатори като Брутният вътрешен продукт на глава от популацията до края на десетилетието.През последните години Варшава се трансформира в център на икономическа интензивност, където софтуерни компании като Microsoft, Гугъл и Nvidia бяха привлечени от образованата работна ръка и относително ниските разноски за живот и труд.Сред блестящите небостъргачи в центъра на града тези компании са основали бизнес за милиарди евро, който предлага редица добре платени работни места. По данни на Световната комерсиална организация (СТО) Полша изпреварва големи страни като Китай, Индия и Бразилия по растеж на онлайн услугите. Доминик Анджейчук е може би най-големият популяризатор на новата Полша. Полско-американски бизнесмен, на който му е омръзнало от мачо " брограмист " * културата на Силициевата котловина и в този момент прави ярки видеоклипове и приказва на софтуерни конференции - за какво фирмите би трябвало да влагат в преуспяващата Полша. " Полша се намира в златна мина от софтуерни гении, заемайки четвърто място по брой на приключилите STEM** и първо място по брой на приключилите STEM дами " , сподели той.

" Именно тази висока централизация на софтуерни гении прави Полша същински конкурентноспособна през идващите 5-10 години... Това, което в действителност ме вълнува, е качеството на инженерите тук "

 

Един от тези софтуерни инженери е Моника Войчеховска . Родена и израснала в Ню Джърси, Съединени американски щати , полското ѝ родословие постоянно е било значимо за нея.

Чувствайки се уплашена след работа в областта на маркетинга в огромни американски компании, тя взема решение да промени живота си и отпътува за Варшава на обучителен лагер по програмиране. Пет години по-късно тя към момента живее в Полша. " За мен беше прелестно да имам баланс сред работата и персоналния живот и да не се претрупвам с работа. Хората в Полша имат повече занимания отвън работата, до момента в който в Съединени американски щати работата е твоят живот. В Полша хората обичат да прекарват повече време със фамилията си ", споделя тя пред #EuronewsNext.Трябвало ли е да понижи доста заплатата си, с цел да реализира това качество на живот? Не напълно.

За доста програмисти в Полша в този момент заплатите стават все по-равни на тези, които се получават на интернационално равнище
" За доста програмисти в Полша в този момент заплатите стават все по-равни на тези, които се получават на интернационално равнище ", споделя Войчеховска. " Може би не са толкоз високи, колкото в Силициевата котловина, само че това е евентуално най-високоплатената специалност в Полша, а разноските за живот са доста по-ниски. За висшите длъжности те нормално са на равнището на това, което получавате в Съединени американски щати от естествена компания ".Агнешка Собчак също е приключила инженерно обучение. След като изкарва програмата си " Еразъм " в Испания, тя мечтае да живее на слънце в чужбина. Но след разочароващи престои в Будапеща, Милано, Малта и Гранада, тя осъзнава, че животът в Полша въпреки всичко има своите преимущества. " Качеството на живот в Полша е доста по-добро " , споделя тя пред Euronews Next.

 

След разочароващи прекарвания с жилищата и опазването на здравето в тези мечтани дестинации, тя прави оценка обстоятелството, че в полските градове " жилищата са съвременни, приятни и топли от вътрешната страна ".

" Във Варшава всички приказват британски и тук има доста положително опазване на здравето ", прибавя тя.

Докато работи в чужбина, тя се среща с италианското си гадже и дружно стартират да вършат TikTok клипове за живота си като интернационална двойка под името @Aga_i_Stary. Сега, откакто са се върнали в Полша, огромна част от наличието им се върти към битката на приятеля ѝ Смералдо с сложния полски език. Наличието на процъфтяваща стопанска система освен предизвиква имиграцията, само че и възпира емиграцията. " В предишното щях да погледна към чужбина, постоянно съм мислил да отида в Съединени американски щати като видеооператор, защото доста мои другари са учили във кино учебно заведение отвън Полша, само че в този момент виждам, че множеството от тях се връщат във всяка област, тъй като има толкоз доста компании, които влагат и се развиват в региона на технологиите ", споделя Ян Стройни, видеооператор и " тиктокър ".Полската диаспора в чужбина е толкоз значима част от идентичността на страната, че даже си има лично име - Полония , тъй че не е изненада, че държавното управление желае да им помогне.След референдума за Брекзит, когато 200 000 поляци обмисляха да изоставен Обединеното кралство, министър-председател Матеуш Моравецки означи, че " поляците стартират да осъзнават, че в родината ги чакат вълнуващи благоприятни условия ".А през януари 2022 година Министерството на финансите на Полша сътвори " полската договорка " , съгласно която някои от завърналите се няма да би трябвало да заплащат нито злота налог върху приходите през първите четири години след преселването си в страната. Но не всеки път е елементарно да се преместите в дадена страна, даже в случай че я смятате за своя татковина. " Някои реемигранти претърпяват културен потрес след завръщането си в своята страна, който е обвързван със стрес, а от време на време даже с меланхолия. Затова би трябвало да се подготвите и психически за завръщането ", отбелязва психологът Халина Гроздала-Мошчинск, пишеща за полския държавен уеб страница Powroty (или " Завръщащи се " ). " След това идва времето да се възстановят връзките със фамилията и приятелите, да се построи нов проект за живот. По време на този развой не трябва да се не помни за децата, родени и израснали в чужбина, които могат да имат спомагателни компликации при реадаптацията ", добавя тя.

 

* brogrammer - комбиниране сред думите " брат " и " програмист "

** STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е образование, което е фокусирано върху просвета, технологии, инженерство и математика.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР