Комунигата /Melilotus L./ представлява двугодишно тревисто растение от семейство Бобови,

...
Комунигата /Melilotus L./ представлява двугодишно тревисто растение от семейство Бобови,
Коментари Харесай

Комунига

Комунигата /Melilotus L./ съставлява двугодишно тревисто растение от семейство Бобови, което има високо, изправено стебло, достигащо височина 1 метър. Цветовете са жълти или бели. Те са събрани в няколко на брой гроздовидни съцветия, които се развиват по върховете на стеблото на билката или неговите странични разклонения. Плодът на растението е фасул с жълто-зелени семена.

Комунигата може да се срещне и под наименованията наедрял звездел, жълто биче и медовен трилистиник. Расте по влажни и тревисти места, в доста посеви като бурен и към пътищата като плевел. Среща се в цяла България, най-често до 1000 метра надморска височина.

Видове комунига

Жълта комунига /Melilotus officinalis/ - цъфти през месеците юни-септември. Цветовете й съставляват удължени гроздовидни съцветия, сгушени в пазвата на горните листа на растението. Венчето е жълто, с пет листчета. Освен че се среща в цялата страна, жълтата комунига пораства и в цяла Европа, без крайните северни елементи.

Бяла комунига /Melilotus albus/ - доста сухо- и студоустойчиво растение, което има мощно развита коренова система с голям брой грудки, които доближават 2 метра дълбочина. Цветовете на бялата комунига са дребни, бели и многочислени. Плодът съставлява жълто-кафява шушулка, която има едно заострено към върха семе. Всяко едно растение има доста огромно количество цветчета – към 1500 броя. Узрява през август месец. Също като жълтата комунига, бялата цъфти през юни-септември. Бялата комунига пораства към влажни тревисти места като бурен в цяла Европа, Северна Африка и Азия.

Състав на комунигата

 Стебло на Комунига

Жълтата комунига съдържа кумаринови глюкозиди, от които по време на хидролиза се получават почти 0.2% мелилотонин, 1% кумарин, разнообразни смоли, дъбилни и слузни субстанции, флавоноиди.

В състава на бялата комунига влизат съвсем същите съединения – кумаринови глюкозиди, смолисти, слузни и дъбилни субстанции, минерални соли, сапонини, сурови мазнини.

Събиране и предпазване на комунига

Комунигата се събира в интервала от май до август месец. Използваемите елементи на билката са връхните стебла с цветовете и листата. Необходимо е да се отрежат цъфналите връхни елементи на стеблото, които са дълги 15-20 см. Навързват се на снопчета и се сушат на сенчесто, само че проветриво място. Изсушената билка има доста прелестен мирис на кумарин, които се оприличава на миризмата на сушено сено. Вкусът е слузест, леко соленикаво-горчив.

Ползи от комунигата

 Сушена Комунига

Бялата комунига е доста скъпо медоносно растение. Добивът на мед от един декар комунига варира от 30 до 80 кг. Тя дава доста огромно количество нектар. Медът от бялата комунига има отличен усет, а също така е извънредно потребен за здравето. Освен като медоносно растение бялата комунига съставлява и скъп фураж за селскостопанските животни. Използва се като прясна, по този начин и изсушена.

Както бялата, по този начин и жълтата комунига носят редица здравословни изгоди. Чрез проучвания е открито, че кумарините, които се съдържат в комунигата потискат действието на централната нервна система, имат мощно наркотично и противогърчово деяние. Опити извършени върху плъхове демонстрират, че кумарините усъвършенстват условнорефлекторната активност при изкуствено провокирана енцефалопатия. Вътрешно прибавен дестилат от жълта комунига усъвършенства активността на черния дроб при опитни животни. Извлекът от жълта комунига намалява кръвното налягане.

При пробно провокиран инфекциозен оток и артрит е открито, че извлеченият кумарин от жълта комунига има мощно изразено противовъзпалително деяние.

Стръковете на комунигата се употребяват за лекуване на разширени вени, исхемична болест на сърцето и други патологични положения, които са свързани с проблеми в кръвообращението и оток на лимфа. Кумаринът и троксерутинът в билката имат мощно изразено защитно деяние във връзка с лигавиците на съдовите стени. Те уплътняват капилярите и усъвършенстват способността за придвижване на кръвта посредством покачване на гъвкавостта на еритроцитите. Освен това тези субстанции имат и доста положително антитромботично деяние.

Кумаринът има почистващ резултат върху съдовете във връзка с свободните кислородни радикали, които са основен провинен за увреждането на стената на съдовете. Точно този резултат предотвратява възпалението на стената и появяването на уплътняване и фиброза.

Бялата комунига носи редица изгоди за здравето. Тя има доста положително нервоуспокоително и сънотворно деяние, работи болкоуспокояващо и противогърчово. Полезна е при дами в климактериум, при мъчителна менструация, при чревни проблеми и циреи, разнообразни възпалителни процеси, отоци от ухапвания на инсекти, при зной, хемороиди. Бялата комунига се употребява за увеличение на млякото при кърмещите дами.

Народна медицина с комунига

 Комунига - връх

Жълтата комунига намира необятно приложение в българската национална медицина. Най-често се употребява като противоболково и успокояващо средство при бодърствуване и нараснала възбудимост. Както бялата, по този начин и жълтата комунига се употребяват за външно приложение при циреи и гнойни рани. Комунигата е потребна при инфектиране на междинното ухо и течение от ушите. За задачата се запарват пари от билката.

При ревматични отоци на ставите се ползват локални бани със отвара от комунига. Вътрешно приложената комунига е потребна при възпалителни процеси в горните дихателни пътища, при метеоризъм и високо кръвно налягане. В националната медицина комунигата намира доста необятно приложение при главоболие. За тази цел се употребяват цветовете и листата й, които се накисват в ракия или алкохол и откакто престоят по този начин към 10-15 дни се прецеждат. Този извлек се използва външно, като с него се мокри памук и се постанова върху главата.

За вътрешно приложение е належащо да се направи отвара. В 400 мл вряща вода се поставя 1 с.л. от билката и се кисне за половин час. Получената отвара се прецежда и се приема 3 пъти дневно преди ястие.

При възпалителни процеси на лигавицата на устата се употребява чай, който е формиран от равни елементи цветове от лайка, корени от ружа, наземната част на комунигата, цветове от слез и три елементи ленено семе. Една супена лъжица от тази примес се залива с чаша вряла вода и се запарва за 15 минути. Сместа се прецежда през марля и още до момента в който е топла с нея се жабуркат гърлото и устата.

Вреди от комунигата

Продължителният банкет на комунига може да провокира нежелани и съществени странични резултати – гадене, унесеност, главоболие и повръщане. При нарушаване на технологията на предпазване и сушене на билката могат да настъпят доста тежки отравяния. Това се изяснява с процеса на гниене на комунигата, по време на който се образува дикумарин – вещество, което попречва образуването на протромбин и други фактори на кръвосъсирването. В резултат от това могат да настъпят доста тежки кръвоизливи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР