Компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци с капацитет 2623

...
Компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци с капацитет 2623
Коментари Харесай

Компостираща инсталация изграждат в община Сандански

Компостираща апаратура за зелени и биоразградими боклуци с потенциал 2623 тона годишно ще бъде построена безплатно в община Сандански. Финансирането идва от оперативна стратегия " Околна среда ". Друга апаратура – още веднъж в тази община и отново безплатно – ще третира авансово смесено събрани битови боклуци с годишен потенциал 10 430 тона.

За това са подписали контракт министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметовете на Сандански – Кирил Котев, на Кресна Николай Георгиев и на Струмяни Емил Илиев. Това е първият контракт за безплатна финансова помощ по предпочитана ос " Отпадъци " на Оперативна програма " Околна среда 2014 - 2020 ", изясняват от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Според Нено Димов с осъществяването на плана ще се подкрепи постигането на националните цели, заложени в законодателството и в Националния проект за ръководство на отпадъците 2014 - 2020. Целта е до 2020 година да се ограничи до 35% количеството на депонираните биоразградими боклуци спрямо 1995 година До края на 2020 година делът на рециклираните битови боклуци би трябвало да се усили до не по-малко от 50%.

Съоръженията ще бъдат ситуирани в административните граници на община Сандански и обгръщат трите общини Сандански, Кресна и Струмяни. Компостиращата апаратура ще обслужва над 43 000 поданици, а инсталацията за авансово отнасяне ще преработва отпадъците на над 47 000 поданици.

Общият размер на инвестицията е над 9.3 млн. лева Безвъзмездната финансова помощ в размер на над 7 млн. лева е обезпечена от оперативна стратегия " Околна среда 2014 - 2020 ". Периодът за физическо привършване на дейностите по плана е 27 месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР