КомпаниятаTelelink Business Services е един от най-големите български системни интегратори,

...
КомпаниятаTelelink Business Services е един от най-големите български системни интегратори,
Коментари Харесай

Динамиката като начин на съществуване – IT браншът, погледнат отблизо

Компанията Telelink Business Services е един от най-големите български систематични интегратори, със съществено наличие на целия Балкански полуостров и прочут с гъвкавия си метод за решение на комплицирани софтуерни проблеми посредством внедряване на точните високотехнологични принадлежности. Иван Житиянов - изпълнителен шеф на Telelink Business Services, разяснява динамичността на софтуерния пазар, бъдещото световно развиване, трансформациите и новите хоризонти, пред които се изправя браншът. Как видяхте смяната на България и българския софтуерен и телеком бранш в миналите десетилетия?
Телеком секторът се движи добре през последните 20 - 25 години. Нивото на услугата е високо и може да твърдим, че браншът се развива в унисон със международния пазар. Нивото на добавени услуги е по-ниско, само че това въпреки всичко е функционалност на търсенето.

Технологичният бранш, в частност систематичните интегратори, продължава да се управлява от това, което диктуват огромните производители на съоръжение и програмен продукт. Генералната смяна е появяването на дребни местни компании и центрове, които работят за чужбина. Гиганти като HP, Microsoft и VMWare откриха клонове с напълно български личен състав, ориентиран напълно отвън района.

Секторът потвърди, че има капацитет да основава стойностни фрагменти, което е една от основните аргументи огромни компании да си партнират с България. Други два фактора са данъчната система и положителното качество на живот на по-ниска цена. Тенденцията е основаване на оптимална работна среда, с позитивно отношение към хората, като това е в композиция със относително положително възнаграждение.
Реклама
Характерно за локалния пазар е, че се движи със забавени темпове, защото огромна част от корпоративния бранш не оползотворява опциите, които осведомителните технологии биха дали, по най-благоприятен метод. Това се надявам да се промени в бъдеще. Що се отнася до държавния бранш, той следва да разгърне своите упоритости в цифровизация и да откри метод да стимулира повече компании да дават първокласен артикул и на локалния пазар.
В бранша на осведомителните технологии съвсем всички сюжети са оптимистични. Какво се промени в Telelink Business Services?
- Не знам дали се подлъгвам, тъй като пребивавам тази динамичност всеки ден, само че мисля, че ТБС е една от най-динамичните компании в нашия бранш в България. Промените са константа. Нещо, което си заслужава да споменем, най-вероятно е диверсификацията на капитал, с 50% обществено отвън създателя, от които повече от 36% благосъстоятелност на задгранични сдружения. Вярваме, че за напредъка ни е нужна точно сходна финансова конструкция.

Преживяхме голямо развиване и от позиция софтуерен фокус. В началото се обособихме като компания, която се концентрира върху телекомите и мрежовите решения. В днешно времето портфолиото ни е едно от най-богатите на пазара. Като непрекъснато се опитваме да разширяваме познанията си и да се приближаваме от ден на ден до приложния пласт и самия развой по цялостна цифровизация.

От компания, която работеше единствено в България, сега имаме чиновници в над 10 страни, в това число Съединени американски щати. Това трансформира духа и манталитета на компанията фрапантно, надяваме се за положително.
Реклама Коя е най-голямата софтуерна разлика за вас през днешния ден по отношение на годините, когато влязохте в този бизнес?
- Разликата е голяма, мъчно ми е даже да я опиша. Преди 20 години имаше по-прости артикули, които даваха по-ограничени благоприятни условия, само че за сметка на това бяха по-сложни за настройване и консолидиране в комплицирани системи. Днес имаме артикули с големи благоприятни условия, всичко е програмен продукт дефинирано. Сами по себе си продуктите имат по-опростен метод за настройване и ръководство, само че вземат участие в надалеч по-сложни системи с доста по-високо равнище на интеграция. Не на вятъра нашето " мото " е " да опростим комплицираното ".
Как си представяте Telelink Business Services в идващите десетилетия?
- Представям си сполучливо да се трансформираме от една профилирана инфраструктурна компания към приближен, многопластов софтуерен и бизнес съветник, чийто опит може да реши сложни проблеми. Вярвам, че ще можем да изградим име на бутиков service provider на западния пазар, където да ни разпознават като стратегически сътрудник.

Вярвам, че можем да обединим невероятния капацитет на целия Балкански полуостров под един покрив, показвайки на света една интернационална компания, построена от и със хора от Източна Европа. Надявам се, че със сериозното си наличие на Балканите ще успеем да генерираме и работим както за публичния, по този начин и за корпоративния бранш, помагайки малко или доста на целия район да върви нагоре.
Какъв е оптимистичният сюжет за идващите 30 години в бранша ви?
- В бранша на осведомителните технологии съвсем всички сюжети са оптимистични, като изключим напълно крайните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР