Компанията вече изпълни целта си до края на 2022 година

...
Компанията вече изпълни целта си до края на 2022 година
Коментари Харесай

Жени заемат 40% от мениджърските позиции във Филип Морис Интернешънъл

Компанията към този момент извърши задачата си до края на 2022 година 40% от мениджърските позиции да се заемат от дами. На локално равнище, Филип Морис България работи интензивно за реализиране на приобщаваща и многообразна работа среда и към този момент реализира висок % дами на управителни позиции - 56,8% дами на управителни позиции и 70% дами във висшия мениджмънт.

„ Аз съм извънредно горделив с визията, уговорката и достижението на Филип Морис Интернешънъл за основаване на равни благоприятни условия на работното място за всички без значение от техния пол. Фактът, че тази цел е изпълнена, демонстрира, че нашата тактика за приобщаване и разнообразие работи. Привличането на чиновници с разнообразни профили, професионален опит и гледни точки ни разрешава да взимаме по-добри и премислени решения, и способства за постигането на по-добри и устойчиви резултати. Аз твърдо имам вяра, че културата на правдивост, приобщаване и разнообразие е решителен фактор за напредъка на Филип Морис Интернешънъл към бъдеще без пушек и че тя ще продължи да носи преимущества на компанията, тъй като по този метод ние отговаряме на потребностите и желанията на нашите консуматори “, споделя Яцек Олчак, основен изпълнителен шеф на Филип Морис Интернешънъл.

Силке Мюнстер, основен шеф за многообразието на Филип Морис Интернешънъл опълва: „ Успяхме да осъществим задачата си в период и си даваме сметка, че следва още доста работа в региона на многообразието, равнопоставеността и приобщаването. По тази причина си поставихме нова цел за посланичество на дамите: 35% дами на висши управнически позиции във Филип Морис Интернешънъл до 2025 година Реалното разнообразие на работната мощ е основна част от нашата цел за реализиране на бъдеще без пушек. “

Заедно с новината за постигнатата цел за 40% посланичество на дамите в ръководството, компанията разгласи, че нейният документ за световна организация, осигуряваща равно възнаграждение на мъжете и дамите, публикуван от самостоятелната Фондация „ EQUAL-SALARY “, е възобновен за повторно след 2019 година Подновяването на документа значи, че Филип Морис Интернешънъл продължава да дава равно възнаграждение за еднакъв труд на мъжете и дамите на над 90-те пазари, където компанията реализира своята активност.



Фондацията „ EQUAL-SALARY “ е самостоятелна организация с идеална цел със седалище в Швейцария. Сертификационният развой на Фондация „ EQUAL-SALARY “ удостоверява, че организациите ползват устойчиви политики и практики, посредством които се подсигуряват, че чиновниците им получават равно възнаграждение за еднакъв труд.

 „ Енергията и ангажираността на Филип Морис Интернешънъл за равно възнаграждение, и с правилата на EQUAL-SALARY, са мощно удостоверение за отдадеността на компанията да продължи да усъвършенства своите резултати в тази област и доказателство, че узаконяването е безусловно на място “, разяснява Лиза Рубли, един от основните изпълнителни шефове на Фондация EQUAL-SALARY.

Филип Морис Интернешънъл работи отдадено за реализиране на баланс сред половете с начинания, ориентирани към елиминирането на деянията на преднамереност, обвързвана с пола, при оценката на гениите – в това число в процеса на набиране на личен състав, ръководството на резултатите на чиновниците и техните благоприятни условия за кариерно развиване, въвеждане на световни приобщаващи насоки за наставнически отпуск, основаване вътрешна група за дамите, в която те да получават поддръжка и да бъдат насърчени да развиват уменията си и да осъществят цялостния си капацитет, пускане на стратегия за поддръжка на дамите на лидерски позиции.

За Фондация „ EQUAL-SALARY “Фондация „ EQUAL-SALARY “ е фондация с идеална цел, учредена през 2010 година Тя издава първите и единствени документи с фокус върху равното възнаграждение на мъжете и дамите, като ползва надеждна и транспарантна методология за узаконяване. Разработването на методологията по узаконяване е осъществена с финансовата поддръжка на Федералната работа за равнопоставеност сред половете и на тази методология се базира и Върховният федерален съд на Швейцария. EQUAL-SALARY е единственият документ за равно възнаграждение, маркиран от Европейската комисия в отчет по отношение на разликите в заплащането на мъжете и дамите. Фондация „ EQUAL-SALARY “ е член на EPIC (Международна коалиция за равно заплащане) и на Глобалния контракт на Организация на обединените нации.Организациите, получили статут на EQUAL-SALARY шеф, имат по-добри благоприятни условия да притеглят и задържат гениите и да покажат, че съблюдават разпоредбите на положителното ръководство.

 За процедурата по узаконяване на EQUAL-SALARY като знак за отлични постиженияПодобно на стандарта ISO за заплати, процедурата по узаконяване на EQUAL-SALARY обгръща два стадия. В първия стадий специалисти, ангажирани от EQUAL-SALARY, организират статистически разбор на данните за заплатите по методология, създадена от Университета на Женева. Във втория стадий, в случай че резултатите са позитивни и общата разлика в заплащането на мъжете и дамите не надвишава 5%, процедурата продължава с одит. В тази фаза се прави оценка както на общия ангажимент на компанията за равно възнаграждение, по този начин и на използването на процедури в региона на човешките запаси. За да се реализира цялостна степен на приобщаване в процеса на оценка, на място се реализират изследвания и изявленията със чиновниците. Само компании, които са изпълнили всички условия по процедурата, получават документ EQUAL-SALARY, което значи, че те са постигнали чудесно равнище на равно възнаграждение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР