Компанията отчита намаление на потоците към Гърция, но пък пренесеният

...
Компанията отчита намаление на потоците към Гърция, но пък пренесеният
Коментари Харесай

Печалбата на Булгартрансгаз спада почти наполовина до 144.9 млн. лв.

Компанията регистрира понижение на потоците към Гърция, само че пък пренесеният газ до границата с Румъния е с съвсем 50% повече. Новата такса за съветския газ към момента не е отразена в приходната част на сдружението, само че до края на годината това ще се промени, в случай че " Газпром " стартира да заплаща. И добитите, и нагнетените количества природен газ в " Чирен " са по-малко спрямо миналата 2022 година
Значителен спад в облагата регистрира " Булгартрансгаз " за деветте месеца на годината - 144.9 млн. лева при 263.1 млн. лева година по-рано. Това демонстрира междинният финансов доклад на държавното сдружение, което записва и намаляване на приходите си. Общият им размер към третото тримесечие е 740.6 при 900 млн. лева в съпоставяне със същия интервал на миналата година, което е намаляване с към 17%. Приходите от продажби също понижават и в края на септември към този момент са 691.1 млн. лева при 830.5 млн. лева за същия интервал на 2022 година

В доклада обаче се прави уточнението, че в границите на приходите от продажби са осчетоводени и тези от непарично заплащане по контракт за транспорт на природен газ, които през интервала януари - септември са в размер на 73 млн. лв.. Този газ се дава от " Газпром " и се употребява за гориво на компресорни станции по газопроводната система за транспорт до границите със прилежащи страни и не носи действителен доход на сдружението.

В общата конструкция на приходите с максимален дял са тези от транспорт на природен газ до границите със прилежащи страни, възлизащи на 452.5 млн.., само че те нарастват незначително с под 1%. Тъй като докладът е до края на септември, в него не са отразени измененията в приходната част, свързани с изключителна енергийна такса, въведена на 13 октомври, върху преноса и преноса на съветски природен газ, която е размер на 20 лева./мВтч.
Реклама

На второ място в структурата на приходите са постъпленията от транспорт до изходните точки в страната, които са в размер на 88.3 млн. лева, или нарастване с 34% по отношение на същия интервал на м.г., демонстрира още докладът. Разходите са си разноски Въпреки понижената облага и по-скромните приходи разноските на компанията не понижават значително. За деветте месеца на 2023 година те са 579.5 при 607.8 млн. лева година по-рано, или разлика малко под 5%. Пасивите на " Булгартрансгаз " обаче спадат до 2.4 милиарда лева при 2.6 милиарда лева година по-рано, демонстрира още докладът.

В същото време " Булгартрансгаз " записва намаляване с 12.8% на пренесените количества природен газ до изходните точки (включително в страната), като то е било най-голямо през януари. За сметка на това през интервала януари - септември се следи най-малък растеж с 4.8% (или 4 695 997 MWh) на общо пренесения природен газ до границите със прилежащи страни по отношение на същия интервал на миналата година.

Отчита се понижение на потоците към Гърция с към 30%, само че пък пренесеният природен газ до границата с Румъния е с съвсем 50% повече. Увеличение с 31.8% има и в посока Северна Македония. До границата със Сърбия пренесените количества природен газ са със 7.3% повече от същия регистриран интервал на миналата година, демонстрира още финансовият доклад. " Чирен " на водород В доклада на " Булгартрансгаз " намира място един от водородните планове на компанията. Експертите на сдружението пишат, че през септември с меморандум сред " Булгартрансгаз ", " Главболгарстрой холдинг ", американските компании Solar Turbines Inc. и Honeywell, както и италианската Pietro Fiorentini е почнало създаването на пилотен план за произвеждане и потребление на зелен водород за софтуерни потребности в оборудванията на хранилището " Чирен ".
Реклама
Меморандумът планува правене на изследване по пилотния план с няколко разновидността на потенциала на инсталациите и оборудването, съотношения на разбъркване и други характерности. Зеленият водород, създаден по плана, се планува да се употребява за софтуерни потребности като гориво на площадката и не се възнамерява да се доставя на трети страни, прецизират от сдружението.

Иначе и добитите, и нагнетените количества природен газ в " Чирен " са по-малко спрямо миналата 2022 година, като понижението е надлежно -58.8% и -55.3%, демонстрира още докладът на компанията. Общо през интервала януари - септември 2023 година от газохранилището са добити 1 469 005 MWh и са нагнетени 2 316 564 MWh природен газ.
Амбиции " Булгартрансгаз " не за първи път " приказва " за водород. В годишния доклад на компанията за 2022 година се изтъкваше, че тя работи по планове, свързани с ускореното въвеждане на водорода в енергийния микс. Част от тях включваха да вземем за пример създаване на инфраструктура с опция за транспорт на 100% водород, като бъдещият водопровод ще бъде с дължина 250 км. Проектът планува и построяването на две нови компресорни станции в Петрич и Дупница. Целта му е основаване на мрежа за транспорт на водород в България с опция за транспорт от/към Гърция при съгласуваност със сходна Н2 инфраструктура на гръцка територия с оператор DESFA.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР