Компанията Neuralink, основана от Илон Мъск, проведе планирано представяне на

...
Компанията Neuralink, основана от Илон Мъск, проведе планирано представяне на
Коментари Харесай

Илон Мъск иска да чипира човечеството

Компанията Neuralink, учредена от Илон Мъск, организира планувано показване на първообраз на мозъчен имплант. Домакин на събитието беше самият Илон Мъск, който съобщи в първите секунди на презентацията, че задачата на проявлението на прототипи не е да се притеглят вложения, а да се показва триумфа на начинанието, като задачата е по този метод да се привлекат високопрофесионални експерти в региона на роботиката, програмирането, микрохирургията, материалознанието, инженерството и развиването на така наречен портативна електроника.

По време на демонстрацията беше показан обновен неврочип с размер на монета. Диаметърът на чипа е 23 мм, а дебелината е 8 мм. Чипът има 1 024 тънки електроди (миналата година беше показано устройство с 3 072 електрода), които се вграждат в мозъка. Дължината на електродите е към 45 mm, а работната част, която се вгради в мозъчната кора, ще бъде към 4 mm. Дебелината на електродните проводници е към 20 микрона (една пета от дебелината на човешки косъм).

Процесът на имплантиране на чипове ще бъде автоматизиран допустимо най-вече, като се употребява роботизиран хирург, който също се създава в Neuralink. В последна сметка роботът ще извърши всички интервенции: продупчване на дупка в черепа, имплантиране на електроди, които предават и регистрират електрическия сигнал на невроните в мозъка, инсталиране на чипа на равнината на черепа (средната дебелина на черепната кост е 10 мм), фиксиране на чипа благодарение на особено лепило на част от кожата, за предпочитане с коса. Новият чип ще бъде изцяло незабележим след инсталирането.

 Илон Мъск желае да

Мъск даже се пошегува, че може би към този момент има конфигуриран датчик Neuralink. Процесорът ще работи в независим режим и ще се презарежда благодарение на безжични устройства. За ръководство се употребява особено приложение в смарт телефон, а връзката се реализира посредством пестелив Bluetooth LE с невисок разход на сила и обсег до 10 метра. В представлението участваха три свине. Първото животно не е претърпяло никакви интервенции и просто е било показано като пример.

Второто живее с чип Neuralink от два месеца. На него беше показано по какъв начин се разчита мозъчният сигнал, по какъв начин се трансформира амплитудата на сигнала. Третото прасе преди този момент е живяло с импланта, а по-късно той е отхвърлен. То има за цел да покаже, че интервенцията по инсталиране на чипа е обратима и не визира държанието на животното. Заедно с Илон Мъск в студиото участва екип от неврохирурзи, инженери, ветеринарни лекари, програмисти и други експерти по Neuralink, които описаха правилата на системата и споделиха проекти за по-нататъшни проучвания.

По време на презентацията беше декларирано, че работата се реализира в стеснен контакт с Администрацията по храните и медикаментите (FDA) - главният медицински регулатор на Съединени американски щати. Основната цел на чиповете Neuralink на първия стадий ще бъде да възстановят здравето на пациентите след пострадвания и болести, засягащи нервната система, да възстановят зрението, слуха и физическата интензивност.

В бъдеще функционалностите на чиповете ще бъдат разширени и с тяхна помощ ще бъде допустимо душевен да се обадите на Tesla от паркинга, да играете игри и да получавате информация от външни източници на данни. Илдън Мъск също съобщи, че компанията ще се стреми да понижи цената на импланта до сума от няколко хиляди $, което ще я направи налична и сравнима по цена с интервенция за лазерна промяна на зрението.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР