Компаниите по света оптимизират разходите си за облачни услуги(снимка: CC0

...
Компаниите по света оптимизират разходите си за облачни услуги(снимка: CC0
Коментари Харесай

За първи облачният пазар забавя ръст


Компаниите по света усъвършенстват разноските си за облачни услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Разходите за облачни инфраструктурни услуги набъбнаха единствено с 19% през първото тримесечие на годината, възлизайки на 66,4 милиарда $, съгласно ново изследване на Canalys. За първи път растежът в бизнеса с клауд услугите е под 20%, означават анализаторите.

Облачните калкулации остават един от най-бързо разрастващите се сегменти на ИТ пазара. В същото време, в изискванията на макроикономическа неустановеност, фирмите не престават да понижават разноските за клауд услуги на фона на съкращения в ИТ бюджетите, с фокус върху усъвършенстване на разноските, управление и възстановяване на успеваемостта на потребление на облака, сочи анализът на Canalys.

Предвид всичко това, темпът на напредък на облачния пазар за първи път падна под 20%. По-специално, при хиперскейлърите растежът е намалял с 4 процентни пункта, спрямо предходното тримесечие. Кумулативният растеж на трите най-големи доставчика – AWS, Microsoft Azure и Гугъл Cloud – възлиза на 22% (през четвъртото тримесечие на 2022 година беше 26%) и дружно те управляват 64% от разноските на клиентите.
още по темата
По райони, най-слабо се показва Азиатско-тихоокеанският район (APAC), заради понижените разноски на клиентите в континентален Китай. Разходите за облачни услуги ще продължат да понижават през втората половина на 2023 година

С оглед наклонността към оптимизация на облачните калкулации, нараства търсенето на технологии за надзор, AI и FinOps. Стремежът към понижаване на разноските и увеличение на контрола кара от ден на ден компании да мигрират облачни работни натоварвания.

„ Предприятията се възползват от модела на хибридния облак, само че преместването на работни натоварвания сред местни и облачни платформи може да бъде скъпо ”, споделя Алекс Смит, вицепрезидент на Canalys. „ Повишената взаимозависимост от комплицирани облачни среди може да докара до провокации, когато става въпрос за ръководството им, само че има помощни технологии, които могат да играят огромна роля при установяване на успеваемостта и усъвършенстване на процесите, изключително при автоматизиране на рутинни задания и разбори ”.

В същото време въвеждането на нови компютърно-интензивни приложения като генеративен изкуствен интелект основава голямо световно търсене на обществен заоблачен потенциал. Това ще разреши на хиперскейлерите отчасти да компенсират намаляването на разноските на клиентите през идващите няколко тримесечия, отбелязва Canalys.

Amazon Web Services (AWS) е водещ снабдител през отчетния интервал, като на него се падат 32% от общите разноски – това е растеж от 16% на годишна база, за първи път под границата от 20%. На фона на наклонността за включване на генеративен AI в съществуващи и нови артикули, AWS започва Amazon Bedrock, пакет от основани на облак принадлежности за AI.

Второто място принадлежи на Microsoft Azure с пазарен дял от 23% и растеж от 27% на годишна база. Компанията пусна услуги Azure OpenAI, които разрешават на повече клиенти да оферират високопроизводителни AI услуги в облака на Azure. Microsoft се снабди с над 2500 нови клиенти на Azure OpenAI през отчетния интервал, в това число Coursera, Mercedes-Benz и Shell.

Трето място на облачния пазар заема Гугъл Cloud Platform с 9% дял и растеж от 30% на годишна база. Облачният бизнес на Гугъл излезе на облага за първи път през тримесечието. Удължаването на виталния цикъл на оборудването разреши на Гугъл Cloud да усили рентабилността на своята активност. Инвестициите в основаване на партньорска екосистема също стартират да дават плодове – към днешна дата повече от 100 000 компании са членове на програмата Гугъл Cloud Partner Advantage.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР