Компаниите от почти всички сектори в България отчитат по-слаба производствена

...
Компаниите от почти всички сектори в България отчитат по-слаба производствена
Коментари Харесай

Слаба бизнес активност дава сигнал за забавяне на икономиката

Компаниите от съвсем всички браншове в България регистрират по-слаба индустриална интензивност и по-малко поръчки през септември - явен знак, че и през втората половина на годината стопанската система продължава да работи на по-ниски обороти. Резервираните настройки доминират измежду компаниите, демонстрират резултатите от месечните бизнес анкети на Национален статистически институт, а прочут оптимизъм се следи само в търговията на дребно. Общата неустановеност и неналичието на фрагменти не престават да изпъкват като най-значителните проблеми пред бизнеса.

Общата оценка за икономическата среда леко се намалява спрямо август - с 0.4 пункта до 24.7%. Застоят или даже лекото утежняване през последните няколко месеца не е изненада, защото редица значими стопански знаци светят в алено. Производствената интензивност в индустрията и смениха миналогодишните рекордни растежи със спад през тази година. А, също в последно време демонстрира признаци на изстудяване.

От друга страна обаче проинфлационните настройки измежду фирмите също последователно отшумяват. В множеството браншове болшинството от мениджърите към този момент плануват цените да се задържат на сегашните си равнища, въпреки дребна част към момента да предвиждат покачвания. Това се случва на фона на рекорден спад на индустриалните цени в промишлеността, които през август падат с 20% по отношение на година по-рано съгласно данни на Национален статистически институт. Спадът на цените на стоките, предопределени за вътрешния пазар, е още по-голям - 27%. Тези цифри обаче не разкриват цялостната картина, защото се дължат най-много на внезапния растеж на цените в енергетиката предходната година и също толкоз забележителния спад през тази. В преработващата индустрия обаче цените леко се повишават както на годишна, по този начин и на месечна база.
Реклама В режим на изчакване
Бизнес климатът в индустрията остава почти без смяна през септември, демонстрират анкетите на Национален статистически институт. Предприятията регистрират намалена индустриална интензивност сега, само че са позитивни настроени за идващите месеци. Преобладаващите прогнози за цените са да останат без смяна в близко бъдеще. Междувременно обаче мощен остава гладът за фрагменти, като една трета от компаниите изпитват дефицит на работна ръка.

Подобна е обстановката и в строителството , където общата оценка за бизнес климата остава на равнището от август. Строителните компании записват по-малко нови поръчки през септември и чакат интензивността в бранша да остане потисната през идващите месеци. На този декор мениджърите и в този бранш чакат застой на цените. Освен общата неустановеност, като съществени проблеми в строителството се открояват скъпите материали и дефицитът на работна ръка.

Търговията на дребно е единственият бранш, който е по-оптимистично надъхан. Общият показател тук се повишава с 1.2 пункта през септември, основно поради положителни оценки за положението на компаниите и позитивни упования. Дефицитът на служащи в търговията обаче доближава връх най-малко за последните няколко години, като казусът е посочен от над 36% от интервюираните компании. Относно цените в ритейл промишлеността, които в най-голяма степен засягат директно крайните консуматори, доминират настройките за задържане, само че към 20% от търговците към момента чакат покачвания.

На другия полюс е бранш услуги , където индикаторът за бизнес средата пада с 3.3 пункта единствено за месец. Причината е, че компаниите са по-резервирани във връзка с своето положение и дефинират търсенето в бранша като едва, въпреки да имат вяра, че то ще се ускори. Освен несигурната среда, конкуренцията и дефицитът на чиновници са най-често изтъкваните проблеми в бранша.
Реклама Свързани публикации Данъчни промени 2024: Заведения, фирми-гиганти и още малко новости 28 септември 2023, 14:01 Темпът на напредък на кредитирането слезе под 10% през август 26 септември 2023, 15:40 Икономическата независимост в България: Съдебната система ни дърпа надолу 19 септември 2023, 14:49 Износът спада за пети следващ месец. С 13.5% през юли 13 септември 2023, 15:32
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР