Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция

...
Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция
Коментари Харесай

Ваксината на Moderna срещу Covid-19 е одобрена за деца от 12 до 17 години в ЕС

Комитетът по лекарствените артикули за хуманна приложимост към Европейската организация по медикаментите (ЕМА) утвърди имунизацията против Covid-19 на фармацевтичната компания Moderna за деца деца от 12 до 17 години. Досега имунизацията се прилагаше единствено при хора над 18 години.

Употребата на имунизацията Spikevax при деца на възраст от 12 до 17 години ще бъде същата, както при хора на и над 18 години. Тя ще се ползва като две инжекции в мускул в горната част на ръката, приложени през период от четири седмици.

Ефектите на Spikevax са изследвани в изследване, включващо 3 732 деца на възраст от 12 до 17 години. Това изследване продължава и все още и се организира в сходство с Плана за педиатрично проучване (PIP) за Spikevax, който е координиран с Педиатричния комитет към ЕМА (PDCO).

Проучването демонстрира, че имунизацията на Moderna води до развиване на антитяло-отговор при 12-17-годишните, който е съпоставим с този при млади възрастни 18-25 години (отговорът е избран посредством равнището на антитела против SARS-CoV-2). В допълнение, нито едно от 2 163 деца, получили имунизацията, не е развило COVID-19, спрямо четири деца, развили COVID-19, от общо 1 073, на които е приложена инжекция с плацебо. Тези резултати дават съображение CHMP да доближи до умозаключение, че ефикасността на Spikevax при възрастовата група 12-17 години е сходна с тази при възрастните.

Най-честите нежелани реакции при деца на възраст от 12 до 17 години са сходни с тези, които са следени при хора на и над 18 години. Те включват болежка и оток на мястото на инжектиране, отмалялост, главоболие, болежка в мускулите и ставите, уголемени лимфни възли, настинка, гадене, повръщане и нараснала температура. Тези нежелани реакции нормално са в лека до умерена степен и се усъвършенстват в границите на няколко дни след имунизация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР