Комисията за защита от дискриминация - КЗД постанови в свое

...
Комисията за защита от дискриминация - КЗД постанови в свое
Коментари Харесай

КЗД защитава осиновителите на деца над 5-годишна възраст

Комисията за отбрана от дискриминация - КЗД постанови в свое решение, че посредством наредбите на член 164б от КТ и кореспондиращия му член 53а от КСО се позволява по-неблагоприятно отнасяне на всички осиновители на деца над 5-годишна възраст, което съставлява непряка дискриминация на основата на признака " възраст ".

Жалбоподателката смята, че нормите на член 164б от Кодекса на труда и член 53а от Кодекса за обществено обезпечаване съставляват форма на дискриминация по симптом " възраст " по отношение на осиновителите на деца над 5 години, доколкото чрез въпросните разпореждания е въведено правото на отпуск при осиновяване на дете и правото на прилагане на парично обезщетение по време на този отпуск само във връзка с осиновителите на деца до 5-годишна възраст, само че не по-късно от навършване на тази възраст. Жалбоподателката моли Комисията за отбрана от дискриминация да осъществя своите пълномощия.

В своето документално мнение процесуалният представител на Министерския съвет (заинтересована страна) смята подадената тъжба за неоснователна. Заявява, че "...посочените разпореждания на член 164б от КТ и член 53а от КСО са признати точно за да се обезпечи нужен адаптационен интервал след осиновяването, основаващ се на директно и персонално другарство с осиновителите, с цел да бъде преодолян интервалът преди този момент и детето да свикне с новите обществено битови условия, новата среда и фамилията. Този интервал е нужен и за осиновителите, които също имат потребност от акомодация и приучване към всички особености на осиновеното дете. Именно с цел да могат да бъдат построени едни пълноценни наставнически връзки, е належащо овъзмезден интервал на майчинство, в който майката-осиновителка да бъде спокойна, че времето и вниманието й са подчинени на детето ".

Процесуалният представител на Министерския съвет твърди още, че не е налице дискриминация, защото след навършването на 5 години детето следва да посещава група за предучилищна подготовка и в този смисъл осиновителите на дете над 5 години и осиновителите на дете сред 2- и 5-годишна възраст не са в сравнимо сходно състояние.

Министърът на труда и обществената политика (ответна страна) също смята подадената тъжба за неоснователна. Посочва, че едно от изискванията, при които се употребяват всички типове отпуски и компенсации, свързани с развъждането на децата, без значение дали те са рождени или осиновени, е децата да не посещават детско заведение.

Заседателният състав по преписката сочи, че съгласно непрекъснатата правосъдна процедура на Съда на Европейски Съюз, дискриминация е налице при използването на разнообразни правила към сходни положения или при използването на едно и също предписание към разнообразни положения.

С наредбата на член 164б, алинея 1 от КТ " работничка или служителка, която осинови дете, навършило 2-годишна възраст, при изискванията на цялостно осиновяване, има право на отпуск за интервал от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст ".

През време на този отпуск на осиновителката (осиновителя) се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, избрани в обособен закон (чл. 164б, алинея 6 КТ). " Осигуреното за общо заболяване и майчинство лице, което има 12 месеца застрахователен стаж като обезпечено за този риск и употребява отпуск при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст при изискванията на цялостно осиновяване, има право на обезщетение в размера, избран по реда на член 49 за период от 365 дни, само че не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст " /чл. 53а, алинея 1 КСО/.

Настоящият състав смята за належащо да уточни, че с наредбите на член 14 и на член 47, алинея 1 от Конституцията на Република България, страната има обвързване да закриля децата, а дружно с това и да подкрепя родителите при осъществяване на техните права и отговорности, свързани с развъждането и възпитанието им. В подобен подтекст могат да бъдат посочени и голям брой интернационалните актове, по които България е страна, а в тази ситуация и член 27, § 3 от Конвенцията за правата на детето.

Закрилата на децата, без оглед на това дали са осиновени или рождени, следва да бъде висша цел във всяко демократично и съвременно общество. При осиновяването на дете един осиновител встъпва в две фундаментални за обществото функционалности. От една страна той се трансформира в родител, а от друга основава условия за поддръжка на една от най-уязвимите групи в обществото - изоставените деца.

С оглед на това съставът намира, че осиновителите и осиновените следва да се употребяват с оптималната социална поддръжка, защото това кореспондира с фундаменталните потребности на обществото и с духа на Конституцията. Когато един осиновител одобри в фамилията си дете над 5-годишна възраст, той няма да отдели по-малко време, сила, обич и отдаденост за това дете, в сравнение с осиновител на дете под 5-годишна възраст.

Допълнително детето в по-зряла възраст може да се каже, че ще има потребност от даже по-голяма поддръжка поради по-дългото време, прекарано отвън функционално семейство. Факт е, че децата над 5-годишна възраст са включени в просветителната система, само че не може да се подмине събитието, че едно осиновено дете над 5-годишна възраст, в случай че бъде " механично " въведено в системата на образованието, без да се обезпечи опция на осиновителите да осъществят контакт и да изградят доверителни връзки с него, това би сложило детето в изискванията на нараснал стрес.

Поради това може да се каже, че от видимо неутралните разпореждания на КТ и КСО има сбъднат акт на непряка дискриминация във връзка с избрани категории родители по отношение на възрастта на тяхното дете.

Ако се одобри тезата, че с по този начин признатия законодателен метод се цели решение на проблемите с деинституционализацията на децата, настанени за развъждане в профилирани институции на държавна прехрана, и намирането на съответни механизми за тяхното адаптиране и социализиране и стимулиране на осиновяването на деца и изключително на деца над 5-годишна възраст, то моралният ангажимент, стихотворец от избрани лица посредством вземането на решение за осиновяване на дете следва да бъде толериран от страната.

Воден от гореизложеното, ПЕТИ профилиран непрекъснат заседателен състав на Комисията за отбрана от дискриминация взема решение:

УСТАНОВЯВА, че посредством наредбите на член 164б от КТ и кореспондиращия му член 53а от КСО се позволява по-неблагоприятното отнасяне по отношение на всички осиновители на деца над 5-годишна възраст, което не подхожда на регламентираната в член 2, т. 2 от ЗЗДискр. цел на закона и по смисъла на член 4, алинея 3 от ЗЗДискр. съставлява непряка дискриминация на основата на признака " възраст ".

ПРЕПОРЪЧВА на съображение член 47, т. 8 от ЗЗДискр. на министъра на труда и обществената политика и на Министерския съвет на Република България с оглед реализиране на сходство със законодателството за попречване на дискриминация, да подхващат такива общи и специфични ограничения с оглед уговорките на Република България като страна по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, с които да основат условия за равнене на опциите на осиновителите на деца над 5 години с тези на осиновителите на деца на възраст под 5 години с оглед съблюдаване висшите ползи на детето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР