Комисията за защита на потребителите направи спешна проверка в търговската

...
Комисията за защита на потребителите направи спешна проверка в търговската
Коментари Харесай

КЗП разследва за спекула веригата, пуснала олио на промоция

Комисията за отбрана на потребителите направи незабавна инспекция в комерсиалната верига, която позволи пердах за олио поради оповестена промоция. Целта беше да се види имало ли е задоволително количество в складовете.

И през днешния ден властта разгласи, че страната разполага с задоволителни количества, а цената е голословно висока. Ще се проверява възможна далавера. Припомняме, че възрастен мъж умря, до момента в който чака на опашка за олио.

За разлика от през вчерашния ден, през днешния ден бутилки с олио мъчно можеха да се видят в количките на хората излезли на неделен пазар.

„ Пазаруваме за седмица напред, тъй като са ни свършили провизиите. Не се запасяваме”, споделиха пазаруващи.

„ В множеството обекти са налични няколко хиляди литра, тъй че дефицит даже за промоцията не е имало. Друг е въпросът дали това е вярна комерсиална политика”, сподели Димитър Маргаритов от КЗП.

Основания за суматоха, че олиото може да изчезне от рафтовете няма, твърди заместник-министърът на стопанската система. По думите му страната ни разполага със слънчогледово семе задоволително за идващите над четири години. Според Димитър Данчев обаче цените на олиото сега са нереално високи при индустриална цена от 2 лв. за бутилка.

„ Цена от 5-6 лв. на кг за бутилка олио сега е в действителност необоснована”, сподели той.

Излишното запасяване крие максимален риск от далавера с цените, предизвестиха от комисията.

На европейско равнище към този момент се обмисля ограничение на износа на някои типове продукция като пшеница и слънчоглед, както и въвеждане на таван в цената на част от стоките, съобщи зам.-министърът на стопанската система.

„ Търсим всички вероятни способи за повишение контрола на пазара и за интервенция на страната там, където в действителност има нужда”, сподели Данчев.

Прогнозата му е, че нормализиране в цените ще има след средата на годината.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев уточни категорично две компании, отговорни съгласно него за суматохата с бензина преди няколко дни. Това той направи довечера по bTV, разяснявайки скока на цените. " За бензина стана ясно - " Инса ойл " и " Сакса " са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има причина за това ", сподели Василев.

На забележката на водещата, че въпреки всичко те не са създали нещо нелегално, Василев опонира, че всяване на суматоха, опит за операция на пазара и господстващо състояние са противозаконни дейности, заслужаващи тежки санкции. В момента Комисията за защита на конкуренцията прави инспекция.

" Инса ойл " е благосъстоятелност на предприемача Георги Самуилов. А " Сакса " е един от най-големите български търговци на петролни артикули.

Комисията за защита на конкуренцията ревизира и скока на олиото, който също се дължал на далавера.

" Някои компании или хора, които провеждат тази операция, сега издевателстват над българския народ ", съобщи Василев. Все още не било ясно кои тъкмо са те. Но нещата щели да се успокоят, защото суровина за олиото има задоволително доста у нас.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР